Koncept Najljepša sela pokrenulo je francusko udruženje Les Plus Beaux villages de France 1981. godine. Njegova misija je očuvanje, unaprjeđenje i promocija prirodnog i kulturnog naslijeđa ruralnih područja, s ciljem doprinosa njihovom ekonomskom razvoju. Koncept je proširen stvaranjem Federacije najljepših sela na svijetu u gradu Gordesu u Francuskoj. Prvi sastanak okupio je nacionalne mreže najljepših sela Francuske, Belgije, Italije, Japana i Španjolske. Ovaj koncept kasnije su usvojile i druge zemlje kao što su Njemačka, Švicarska, Japan i Libanon.

Nakon provedenog javnog poziva i procedure odabira, u svibnju 2022. godine USAID-ov Projekt razvoja održivog turizma u Bosni i Hercegovini (Turizam) odabrao je Udruženje za razvoj ruralnog turizma u BiH Alterural kao nositelja koncepta Najljepša sela Bosne i Hercegovine. Uz tehničku podršku projekta USAID Turizam, Alterural je definirao kriterije za odabir, povelju kvalitete i metodologiju za inicijativu Najljepša sela Bosne i Hercegovine, te formirao Komisiju za kvalitetu koju sačinjavaju stručnjaci iz oblasti arhitekture, kulturnog i prirodnog naslijeđa, ruralnog razvoja i geologije kako bi se odmah pristupilo evaluaciji pristiglih prijava. Nakon kompletiranja procesa evaluacija, odabrano je prvih 14 sela koja će biti uvrštena u listu Najljepša sela Bosne i Hercegovine.

# Naziv sela Općina Entitet Glavne atrakcije i karakteristike odabranih sela
1 Blagaj Mostar FBiH Smješten uz kristalno čiste vode rijeke Bune koja izvire iz impozantne stijene, Blagaj je produhovljeno mjesto za relaksaciju u očaravajućoj ljepoti. Ovo mjesto nudi najbolje očuvanu hercegovačke arhitekture osmanskog perioda. Zadivljujuća tekija u Blagaju je vrhunac doživljaja ove destinacije.
2 Bobovac Vareš FBiH Nekadašnja kraljevska rezidencija smještena je u srcu vareških planina! Bobovac je kolijevka srednjovjekovnoj vladavini Bosanske banovine i Bosanskog kraljevstva, te posljednji dom kraljice Katarine Kotromanić. Ono što u ovom kraju danas možda najviše očarava je inspirativno prirodno naslijeđe. Bobovac je smješten na vrhu grebena, okruženog planinskim šumama i kristalno čistim bujicama vode.
3 Bratač Nevesinje RS Istinski skriveni dragulj istočnohercegovačkog kraja, Bratač otkriva začuđujuće bogatstvo historijskog naslijeđe na nevesinjskoj visoravni – antičke rimske ostatke, srednjovjekovni most i najstarije tradicionalne igre, poznatije kao Nevesinjska Olimpijada.
4 Guča Gora Travnik FBiH Smještena iznad nekadašnje bosanske prijestolnice – Travnika, selo Guča Gora postaje idealna destinacija za planinare i bicikliste. Najveća atrakcija Guče Gore je franjevački samostan izgrađen u stilu arhitekture 19. vijeka, kojeg je često posjećivao dobitnik Nobelove nagrade Ivo Andrić
5 Kraljeva Sutjeska Kakanj FBiH Smještena u srcu planine Perun, Kraljeva Sutjeska karakteristična je po nacionalnom spomeniku Bosne i Hercegovine – manastiru kojeg je izgradio bosanski kralj Stjepan II Kotromanić. Kraljeva Sutjestka je šarmantno selo koje nudi usklađenu cjelinu narodne arhitekture tipičnu za područje centralnu Bosnu.
6 Krupa na Vrbasu Banja Luka FBiH Ovaj mali raj prepoznatljiv je po prirodnoj ljepoti, uključujući rijeku Krupu koja je domaćin natjecanja u raftingu. Najbolji panoramski pogled pruža se s ostataka srednjovjekovnog grada Grebena. Najveća atrakcija ovog sela su živopisni vodopadi i vodenice na rijeci Krupi, koje su i danas u upotrebi.
7 Martin Brod Bihać FBiH Martin Brod je poznat po brojnim sedrenim barijerama i vodopadima na koritu rijeke Une. Upravo ovdje nalazi se najljepši i najprivlačniji dio rijeke Une, vodopad Milančev buk visok preko 50 m.
8 Ostrožac Cazin FBiH Smješten između predivno očuvanog dvorca i rijeke Une, Ostrožac nudi bajkoviti i antički osjećaj. Ostrožcem dominira višeslojni građevniski kompleks koji se sastoji od srednjovjekovne utvrde, tvrđave iz osmanskog perioda, dvorca Lothara Von Berksa iz autrougarskog perioda i kolekcije modernih skulptura smještenih u prirodnom ambijentu Starog grada.
9 Pecka Mrkonjić grad RS Pecka je oličenje netaknute prirode o kojoj sanjamo. To je centar avanturizma i mjesto okupljanja za sve ljubitelje prirode i penjače. Najvažnije atrakcije su izvorišta rijeka Sane i Plive, te eko zona Zelenkovac.
10 Prokošo jezero Fojnica FBiH Nomadsko selo odsječeno od svijeta 6 mjeseci u godini – Prokoško jezero jedinstveno je po svojoj ambijentalnog ljepoti. Na obronku ledničkog jezera, pastiri još uvijek dolaze sa svojim stadima, skupljaju divlje voće i biljke, te brižno čuvaju endemskog stanovnika jezera tritona.
11 Ravno Ravno FBiH Ravno predstavlja savršenu, suncem okupanu ljepotu, hercegovačkog i jadranskog zaleđa sa svojim kamenim kućama, te homogenim i neusporedivim prirodnim i kulturološkim naslijeđem. Najveće atrakcije su pećina Vjetrenica i manastir Zavala.
12 Stupe Žabljak Livno FBiH Stupe su dom bosanskohercegovačkim divljim konjima i kraljevstvo njihove slobode. Poznate su po proizvodnji livanjskog sira i kulinarskim specijalitetima.
13 Umoljani Trnovo FBiH Misteriozno selo nad kojim bdije legendarni zmaj, vodenice i čarobne šetnje duž rijeke Studeni Potok. Umoljani su već postali veoma poznata destinacija za sve ljubitelje prirode.
14 Vranci Kreševo FBiH Vranci su poziv za put u prošlost. To je skriveni zaseok kovača i zanatlija, a selo predstavlja bogatstvo mineralnom vodom Bosne i Hercegovine, zajedno s rudnicima, te strpljivim i preciznim radom stanovnika na otkrivanju sjaja i plodova zemljišta.

Dodjela ove oznake predstavlja početak trajne suradnje između Udruženja Alterural i odabranih sela. Uz podršku projekta USAID Turizam, stručnjaci Udruženja Alterural od sada će biti na raspolaganju za davanje preporuka u pitanjima zaštite kulturnog i prirodnog naslijeđa i razvoja održive turističke ponude, te pokrenuti zajedničke akcije odabranih sela za rješavanje zajedničkih problema i izazova, te promoviranje članstva u ovoj grupaciji. Udruženje Alterural će podržati planirane obuke i aktivnosti izgradnje kapaciteta, kao i promociju odabranih sela. Kako se promocija označenih sela povećava, očekuje se da će se ona suočiti sa većim turističkim tokom i stoga bi trebalo biti u stanju njime pravilno upravljati.

turizambih.ba