Hrvati izumiru. Hrvati odlaze iz Hrvatske. Hrvati odlaze iz BiH. Napuštaju i jednu i drugu zemlju, tražeći krajičak sreće tamo negdje, gdje ih se više cijeni. Nažalost i njih i njihovu djecu.

Jan Mamić/poskok.info

Ne zato što su Hrvati, nego zato što su sposobni i dobri radnici koji im trebaju. Prognoze stručnjaka ne bude nadu da će ovaj trend stati. Prognoze jednog od vodećih hrvatskih demografa  prof. dr. Stjepana Šterca  jednake su i za Hrvate u Republici Hrvatskoj i za Hrate u BiH. Prema demografskoj smo tipizaciji u izumiranju i u dubokoj starosti, demografski je slom realnost, projekcije su poražavajuće itd., itd. „ Najgore je od svega  što je hrvatsko društvo u dubokoj krizi i bez vrijednosti koje su nas krasile kroz prošlost, kod oslobađanja od agresije i koje su bile naše civilizacijsko dostignuće“, upozorio je prof. Šterc.

Masovno iseljavanje mladih obitelji teško je nadoknadivo bilo kakvim populacijskim mjerama, kamo li da istih uopće nema, što je slučaj u Bosni i Hercegovini.

Reakcija? Kao da se to događa nekom drugom i daleko od nas.

Opstanak Hrvata u BiH, prema izjavama svih hrvatskih političkih dužnosnika je strateški interes RH, jer povijest je pokazala da su Hrvati u BiH oduvijek bili brana Republici Hrvatskoj i u geopolitičkom smislu vrlo bitan čimbenik.  Republika Hrvatska u tom slučaju ne treba gledati na cijenu. BH Hrvati Hrvatskoj su značajniji nego primjerice Pelješki most.

Imajući u vidu da se često spominje da su Hrvati u RH i Hrvati u BiH jedno, odnosno jedan narod u dvije države, briga matične države, odnosno demografska i populacijska politika Republike Hrvatske mora obuhvaćati i Hrvate u BiH, obzirom da su Hrvati iz BiH konstantno doprinosili demografskoj obnovi Republike Hrvatske te samim tim pomagali da brojke kojima demografi upozoravaju javnost ne budu još  gore i crnje. Pored toga brojni poznati hrvatski reprezentativci, znanstvenici  kao i poslovni ljudi podrijetlom iz BiH, dali su veliki doprinos ugledu Hrvatske u svijetu, od čega je Hrvatska imala i ima veliku financijsku korist. Hrvati iz BiH Hrvatskoj daju višestruko više, nego što od Hrvatske dobiju. Nekoliko milijuna kuna godišnje iz proračuna RH za određene projekte u mjestima u BiH gdje su nastanjeni Hrvati, malo je da bi Hrvati opstali u BiH. Gospodarstvo Republike Hrvatske opstaje između ostalog i zbog Hrvata u BiH, koji uglavnom kupuju hrvatske proizvode, čime doprinose očuvanju radnih mjesta  poduzeća  u RH. Manje Hrvata u BiH, značit će i mani izvoz hrvatskih tvrtki u BiH. Konkretna pomoć Republike Hrvatske mora se ogledati u financijskom smislu, odnosno u većim  financijskim izdvajanjima iz proračuna za Hrvate u BiH.

Stoga s pravom Hrvati iz BiH, a istovremeno i državljani RH, moraju tražiti da Republika Hrvatska više i aktivnije sudjelovanje prije svega u obiteljskoj i populacijskoj politici vezanoj  za Hrvate u BiH. Konkretno, a ne samo deklarativno i diplomatski riječima podrške. Hrvati u BiH trebaju  imati jednaka prava po ovom pitanju kao i Hrvati iz RH. Moraju biti uvršteni u hrvatsko zakonodavstvo, koje se tiče demografske obnove, pomoći  i potpore RH obiteljima s djecom trebaju uključivati i Hrvate iz BiH  itd., kako bi na temelju toga bh Hrvati crpili određene financijske beneficije od RH, što bi bila konkretna pomoć opstanku mnogih  hrvatskih obitelji u BiH, osobito mladih s djecom. Jedino financijska stabilnost iste će zadržati u BiH, kao i potaknuti demografsku obnovu.

Jasno je da političkom Sarajevu Hrvati u BiH smetaju, predstavljaju višak, koji bi najradije popunili Arapima, pa stoga ne treba računati da će u skorijoj budućnosti BiH pomagati na bilo koji način opstanak Hrvata u ovoj zemlji, nego upravo suprotno, bošnjački političari će tražiti način gdje god je moguće da Hrvata u BiH bude što manje. Također jalava politika hrvatskih legitimnih predstavnika, borba za osobne interese i glava u pijesku istih, dali su veliki doprinos ovim nastojanjima bošnjačkih političara. Negativan trend smanjenja broja hrvatskog stanovništva u BiH je posljednjih godina drastičan i konstantan, dok o tome apsolutno nitko ne vodi računa. Stanje je alarmantno, nikog briga nije.

Kako promijeniti ove trendove?

Primjerice kad bi zakonodavstvo Republike Hrvatske omogućilo da hrvatska djeca iz BiH imaju pravo na dječji doplatak pod istim uvjetima kao i djeca u RH, stanje bi se poboljšalo i pokrenulo s mrtve točke. Za hrvatski proračun ova stavka ne bi predstavljala veliko opterećenje, dok bi to bio ogroman značaj za mlade hrvatske obitelji s djecom, koje žive u BiH. Možda u tom slučaju ne bi trebali u Njemačku, koja jedva čeka toj istoj djeci dati skoro tri puta veći iznos za dječji doplatak nego li je trenutno u RH.  (Napomena: U BiH je dječji doplatak nepoznanica za većinu obitelji s djecom).

Jan Mamić/poskok.info