Sveučilište u Mostaru u suradnji s Koordinacijom ministara obrazovanja, znanosti, kulture i športa županija u kojima se nastavni planovi i programi izvode na hrvatskom jeziku održali su danas drugu klauzuru Sveučilišta u Mostaru u Hotelu Mostar o temi Obrazovanje.

Na klauzuri su sudjelovali svi ravnatelji predškolskih, osnovnoškolskih i srednjoškolskih institucija, dekani svih fakulteta Sveučilišta u Mostaru, te menadžment SUM-a, što je prvi takav skup u posljednjih 20 godina.

Rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Zoran Tomić je istaknuo kako SUM nastoji prepoznati najznačajnije teme povezane s misijom i vizijom.

„Mi dobivamo učenike iz osnovnih i srednjih škola te s druge strane Sveučilište obrazuje nastavne kadrove. Smatrali smo da je današnji dijalog vrlo važan za dizajniranje novih uvjeta i perspektiva“, objasnio je rektor dr. Tomić.

Cilj druge klauzure je otvaranje dijaloga, međusobno upoznavanje svih sudionika i rješavanje problema koji se odnose na obrazovne institucije.

Ministar znanosi, prosvjete, kulture i športa Hercegbosanske županije Petar Galić je istaknuo da je odaziv 150 ravnatelja škola i predškolskih ustanova jasan pokazatelj značaja održavanja ovakvog skupa. „Nadam se da će klauzura biti prekretnica u obrazovanju te da ćemo nastaviti djelovati  pozitivnim smjerom u suradnji sa Sveučilištem u Mostaru“, kazao je ministar Galić.

Prorektor za znanost i razvoj Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Ivo Čolak je istaknuo kako je obrazovanje s planovima i programima na hrvatskom jeziku u BiH nužno te da ga u cijelosti  treba sačuvati i zaštiti.

„Obrazovanje i znanost, kao temeljni kapital, svakog suvremenog društva za hrvatski narod u BiH ključni su čimbenici. Riječ je o jačanju nacionalnih i kulturnih vrijednosti te gospodarskom razvoju“, istaknuo je prorektor dr. Čolak.

Organiziranjem klauzure SUM želi posebnu pozornost staviti na obrazovanje koje je, uz ostale misije, označeno prvim i strateškim područjem djelovanja jedinog javnog sveučilišta na hrvatskom jeziku u Bosni i Hercegovini.