Foto: Shutterstock

Proljetne i ljetne oluje mogu napraviti puno štete na stablima u voćnjacima i okućnicama. Saniranju štete treba pristupiti ovisno o njihovoj veličini, opsegu i vrsti oštećenja.

Manja i mlađa stabla će bolje podnijeti oštećenja od većih i starijih, piše Agroklub.

Vrste oštećenja 

Vrsta oštećenja uključuju rušenje i čupanje iz zemlje, slomljene, otrgnute ili raskoljene grane te rane na njima. U mnogim će se slučajevima stablo morati ukloniti i zamijeniti novim.

U slučaju da je srušeno, ako panj želite ostaviti, odrežite stablo u ravnini s tlom. Ako ga planirate potpuno ukloniti, orežite ga na visini od oko 120 cm jer će ga biti lakše iščupati, nego iskopati.

Oštećenje grana utječe na oblik i zdravlje stabla. Zato ih treba pravilno orezati kako bi se izbjegla oboljenja. Prilikom rezidbe budite oprezni i ako niste sigurni da to možete obaviti sami, angažirajte stručnu osobu.

U slučaju da su slomljene i otrgnute manje grane promjera 2,5 do 3 cm, orežite ih jednim rezom na mjestu gdje izbija iz deblje. Ako su polomljene veće, teže, promjera većeg od 3 cm, najbolje je prvo zarezati s donje strane na većoj udaljenosti, 10 do 15 centimetara od mjesta njenog izbijanja, a zatim se grana pili s gornje strane na mjestu koje je za to određeno. Ova se metoda radi isto kao kod rezidbe debljih grana.

Nikada nemojte rezati u ravnini s deblom ili granom s koje orezujete. To će odgoditi zacjeljivanje i omogućiti organizmima koji uzrokuju truljenje da uđu u stablo.

U slučaju velikih, strukturnih oštećenja, stabla se mogu sačuvati pomoću sajli i vijaka, ali za to se posavjetujte sa stručnjakom.

Saniranje rana

Alat kojim orezujete mora biti dezinficiran, a rez čist i gladak. Na neravnim mjestima se može zadržavati voda i uzrokovati oboljenja.

Ako je oštećena kora, maknite samo dio koji se odvojio. Orežite tako da s nje voda može slobodno padati, bez zadržavanja.

Nakon svega, napravite zaštitu nekim od bakrenih pripravaka jer on ubija patogene gljivice i bakterije. Na stablima koja su manje stradala, gdje još ima listova, obavlja se zaštita sredstvima na bazi aminokiselina i(li) biostimulatorima kako bi se povećao imunitet.