Na Gradskom stadionu u Tomislavgradu odavno nije bilo više gledatelja na jednoj utakmici, ukoliko izuzmemo Općinsku nogometnu ligu, te poneka gostovanja jačih klubova poput Dinama i Hajduka, koja ipak datiraju u prvo desetljeće ovog trećeg milenija.

Uzeti ću u obzir i vremenske uvjete koji redovno nisu mazili ni Tomislav ni njegove navijače, ali razlog za izostanak publike bila je ne tako dobra igra Tomislavovih prvotimaca.

Upravo sada, kada je na posljednjoj utakmici protiv Gradine iz Srebrenika jedna tribina bila puna, razlog je suprotan: Tomislav igra jako dobro.

U ovu sezonu u Prvoj ligi FBiH Tomislav je došao s pozivnicom, bez priprema i bez jasne vizije i strategije u igri te je zbog navedenih razloga uvjerljivo bio pri dnu ljestvice s puno i previše primljenih pogodaka.

Ključni trenutak u ovoj sezoni je bio angažiranje trenera Vraneševića, pod čijim vodstvom Tomislav igra neki drugi nogomet. Usudim se reći i nogomet na koji duvanjska publika nije navikla.

ŠTO JE PROMIJENIO VRANEŠEVIĆ?

 1. Trka
  Kako smo god u prvom dijelu imali priliku gledati tromi i pasivni nogomet, tako je od dolaska Vraneševića sve krenulo prema naprijed. Igrači Tomislava su “odjednom” krenuli trčati drastično više nego ranije i tim je postao puno tvrđi protivnik, s malim brojem izgubljenih duela. Fizička priprema bila je dijelom problem i do zimske stanke, no nakon dobro odrađenih priprema stvari na terenu izgledaju jako dobro.
 2. Pristup igračima i nogometu
  U ovom rangu natjecanja, generalno govoreći, nisu igrači naviknuti na pristup kakvog Vranešević ima. Puno je razgovora s igračima, puno analize i popravljanja grešaka iz prethodnih utakmica. Također, način na koji je Vraneševič pristupio svlačionici blago podsjeća na Dalićev pristup reprezentaciji Hrvatske od koje je napravio obitelj. Slično mi djeluju i igrači Tomislava na terenu, ali i van njega. Promijenila su se slavlja pogodaka – nakon postignutog gola, svih 11 plus oni na klupi trče prema strijelcu i svi zajedno slave. Čujem ih i na zagrijavanju, ali i iz svlačionice iz koje izlazi velika doza zajedništva.
 3. Obrana, taktika, (re)posjed
  Od skromnog Tomislava u obrani s mnoštvom lopti u mreži Puljića, lošeg učinka u napadu, Tomislav je postao momčad kojoj  ekipe iz gornjeg dijela tablice jako teško zabijaju golove.
  Zbog taktički jako dobro postavljenih utakmica, uigranih kombinacije iz prekida te trke i zalaganja svih igrača dojam mi je da sve što svaki pojedinac na terenu radi ima smisla i ima svoj krajnji cilj koji je u nogometu uvijek isti – postići pogodak. A nakon ovih priprema, primjetno je da Tomislav voli i želi držati loptu u svojim nogama, a i onda kada ju izgubi vrlo brzo ju vraća nazad dubljim presingom i traženjem reposjeda.

Uz sve navedeno što je uradio Vranešević potrebno je dodati da je i uprava kluba s pojačanjima ove zime odradila dobar posao, a posebno se u cijeloj priči ističe Tomislav Soldić, novopridošli veznjak koji je u posljednje dvije domaće utakmice koje sam pogledao donio stabilnost u veznom redu te donošenje lopti u posljednju trećinu igrališta.

Naravno, treba istaknuti Šišku i Banovića koji su postigli po 9 pogodaka ove sezone te su itekako u igri za titulu najboljeg strijelca lige.

Kada zbrojimo i oduzmemo sve što se posljednjih mjeseci događa u i oko Tomislava za vjerovati je da će Tomislav ovu sezonu okončati puno bliže vrhu ljestvice jer se trenutno nalazi u izuzetno povoljnoj situaciji. Na 9. su mjestu s osvojenih 26 bodova, od trećeg mjesta ih dijele 3 boda, a od drugog 5 – što samo po sebi znači veliku gužvu u tom dijelu tablice, no nadu u visoki plasman daje činjenica da Tomislav u posljednjih 5 utakmica ima 4 pobjede i jedan remi s 11 postignutih i tek 2 primljena pogotka. Osim GOŠK-a, koji je uvjerljivo prvi, nitko na tablici nema pozitivniji niz. A bitno je dodati da je Tomislav tih 5 posljednjih utakmica odigrao protiv ne baš slabih protivnika.

Ako Tomislav uspije u svojim naumima i dosegne nešto viši plasman u ovom natjecanju, teško je očekivati ostanak Vraneševića za kojeg, siguran sam, već ima interesa iz “malo” jačih klubova, iako vjerujem da mnogima to ne bi bilo drago.

Ali treba biti svjestan da je Vranešević uskoro i službeno vlasnik Uefine PRO licence i da je, ako ni zbog čega drugoga, onda zbog trenutnog stanja u Tomislavu, jako dobar trener.

I trener s visokim ambicijama, spreman za velike stvari.

U prilogu Pro TV-a poslušajte kako je Duško Vranešević komentirao situaciju u Tomislavu nakon pobjede protiv Gradine.

 

Domagoj Jerlagić/Pro TV