Zemaljski sud u Klagenfurtu danas je oslobodio nekadašnjeg visokopozicioniranog dužnosnika HDZ-a i savjetnika predsjednika Franje Tuđmana, Ivića Pašalića, optužbi da je, uz pomoć tadašnjih šefova Hypo banke, navodno oštetio tu banku za oko 14 milijuna eura.

Prema optužnici, Ivić Pašalić se, zajedno s Milanom Lučićem i Igorom Mlinarom, navodno našao u financijskim problemima, a šefovi banke, suoptuženi Wolfgang Kulterer i Günter Striedinger, odlučili su im pomoći.

Tužitelji su tvrdili kako su optuženi 2003. organizirali preprodaju zemljišta preko tvrtke Hilltop u Lihtenštajnu u kojoj su, preko tri pozadinske tvrtke, udjele držala trojica optuženih Hrvata. Zemljište su navodno kupili za oko 4,5 milijuna eura te ga dva mjeseca kasnije prodali Hypu za oko 36 milijuna eura.

Međutim, Ivić Pašalić je cijelo vrijeme tvrdio da je žrtva zamjene identiteta.

-Ovdje se radi o zamjeni identiteta, koju ja ni na koji način ne mogu logično obrazložiti. Temeljem uvida u dokumentaciju iz sudskog spisa zaključujem da austrijski državni odvjetnik nije podvukao jasnu razliku između mene i mog brata. Evo što je istina: tvrtka u vlasništvu moga brata Zdravka i njegova partnera, Zagrebdrvo, imala je kreditne probleme – isticao je Pašalić komentirajući optužnicu.

Zemaljski sud u Klagenfurtu danas je ocijenio kako niti jedan od optuženih nije kriv za počinjeno djelo koje im je austrijski državni odvjetnik stavljalo na teret.

 

M.M./hrsvijet.net