Zagrebačku prvostolnicu i grob bl. Alojzija Stepinca, u subotu 3. ožujka pohodili su vjernici Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske biskupije pod geslom „in nomine Domini”.

Tisuću i petsto hodočasnika iz dvaju hercegovačkih biskupija, predvođenih mostarsko-duvanjskim biskupom i upraviteljem trebinjsko-mrkanskim Ratkom Perićem te pedesetak dijecezanskih i redovničkih svećenika, kao i redovnica više redovničkih zajednica, u jutarnjim satima ispunili su trg ispred Stepinčeve katedrale.
Uime zagrebačkoga nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića, hodočasnike je pozdravio zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško, istaknuvši da ovim hodočašćem u zagrebačku katedralu na grob bl. kardinala Stepinca obnavljaju svoju vjeru i vjernost, svoje pouzdanje i nadu, svoju ljubav i predanost Gospodinu, moleći zagovor blaženoga Alojzija.

„Lijepo je vidjeti sve vas, osobito mlade, okupljene usprkos izvanjskoj hladnoći, u toplini srca koja jedina otvara obzor budućnosti; lijepo je vidjeti Hercegovinu u zagrljaju ove prvostolnice i dirljivo je vidjeti Hercegovinu koja grli ovo središte naše Crkve i naroda, oslonjenu na uzor blaženoga Alojzija”, rekao je mons. Šaško. 
Hodočasnički molitveni program velikog biskupijskog hodočašća u zagrebačku katedralu, u prigodi 120. obljetnice rođenja i 20. obljetnice beatifikacije blaženog kardinala, sastojao se od zajedničkog pokorničkog bogoslužja, ispovijedi, osobne pobožnosti bl. Alojziju te mise koju je predvodio biskup Perić. 
U propovijedi biskup Perić povezao je postaje Križnog puta sa životom bl. Alojzija. “Nadbiskup Alojzije Stepinac doživio je četrnaest stajališta Križnog puta u četrnaest godina svoga zatvorskog, zatočeničkoga sužanjstva, od presude u Zagrebu 11. listopada 1946. do preminuća u Krašiću 10. veljače 1960.”, rekao je. 
Blaženi Alojzije imao je na svom križnom putu i susret s majkom, Šimune cirence, pobožne žene i Veronike, a nije izostalo ni pljuvanje i klevetanje, napomenuo je biskup Perić koji se i sam podsjetio kako je to bilo na sprovodu blaženika. 

“Imao sam prigodu, kao učenik prvog razreda gimnazije na Šalati zajedno sa ostalih 450 sjemeništaraca, biti ovdje na sprovodu. Evo tu gdje je ovaj stup, verali smo se kao lasice da vidimo i to čudo od sprovoda”, rekao je mons. Perić, pobudivši oduševljenje vjernika.

Nakon mise vjernici su molili pred grobom blaženog Alojzija Stepinca te posjetili Muzej bl. Alojzija Stepinca, izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije. 

IKA

Foto: don Ivan Bebek