Danas je u Šujici bilo svečano. Zaštitnik njihove župe sveti Ante Padovanski je okupio brojne Šujičane i hodočasnike pristigle iz svih krajeva kako bi iskazali štovanje ovome svecu na misnome slavlju koje je predvodio duvanjski gvardijan fra Sretan Ćurčić.

Fra Sretan Ćurčić je u uvodu kazao kako je sveti Ante bio ispružena Božja ruka, znao je ispovijedati i po 12 sati jer je „želio čuti tvoju nevolju, probleme i kušnje“. Kako je kazao fra Sretan, iako je sveti Ante živio samo 36 godina postao je svetac cijeloga svijeta što nam ukazuje i na to da su godine našega života relativne:

„Nije važna dužina života nego kako si proživio svoj život, odnosno sadašnji trenutak-današnji dan“-kazao je fra Sretan.

Također, u svojoj propovijedi je naglasio kako ne možemo biti sigurni u budućnost i baš zbog toga nas Isus poziva da budemo budni.

Svetoga Antu je opisao kao nekoga tko je slijedio Krista:
„On je s lakoćom propovijedao, riječ njegova bila je riječ ljubavi, bio je ponizan i svet.“

U tom kontekstu fra Sretan je naglasio kako su sveci ljudi koji se ne daju smesti s pravoga puta, osobe koje se znaju nositi s križevima ovozemaljskoga života, oni koji su uronjeni u Božju prisutnost.

Kazao je i to kako je Bog naš Bog ljubavi i utjehe i tek kad osjeti Božju ljubav čovjek se mijenja:
„Najgore je čovjeku kad se osjeća sam (kad izgubi nadu i vjeru), kad ne osjeća Božju ljubav, mi Bogu dolazimo zato što nas Bog prepoznaje kao svoju djecu.“

U duhu današnjega evanđelja spomenuo je i to kako je „glupo život provesti u kukanju, stalnom okrivljavanju, strahovanju i sebičnosti, jer pravi život je kad osjećaš-kad znaš zašto živiš.“

Upozorio je i na to kako u ovome svijetu ne smijemo izgubiti mir tako što ćemo dozvoliti da nered i nemir uđu u nas-pozvani smo na čistoću svoga srca.
Svoju propovijed je završio ukazavši i na važnost Duha svetoga koji je u čovjeku i zbog kojeg bismo se svi trebali više baviti sobom.

Uz to je naglasio kako ne bi trebali izgubiti ni obraz ni poštenje jer, kako je kazao, pošten čovjek je ljudina, onaj kojemu možeš vjerovati:
„Biti pošten se isplati, to znači biti u milosti Božjoj i znati da na svome srcu nemaš teškoga grijeha.“

Na kraju današnjega misnoga slavlja u Šujici fra Mario Ostojić je zahvalio svima koji su na bilo koji način pridonijeli da se sveti Ante svečano proslavi.

Tekst: Jelena Perković/Tomislavcity

Foto: Ivan Milić/Tomislavcity