Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti krajem kolovoza priopćilo je da će sredstva za nabavku besplatnih udžbenika za učenike od 1. do 5. razreda osnovne škole biti refundirana iz proračuna Federacije BiH odmah nakon usvajanja rebalansa.

Na prijedlog Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke (FMON), Vlada FBiH donijela je Odluku o raspodjeli novca za nabavku udžbenika za učenike osnovnih škola u FBiH od prvog do petog razreda utvrđenih ovogodišnjim federalnim proračunom, piše Klix.ba.

Iz Ministarstva su ranije pojasnili da je kašnjenje u isplati sredstava za nabavku udžbenika uzrokovano greškom u ekonomskom kodu do koje je došlo prilikom usvajanja Federalnog proračuna u siječnju ove godine.

Iz Federalnog ministarstva obrazovanja je naznačeno da su potpisani ugovori sa županijskim ministarstvima nadležnim za oblast obrazovanja kako bi se osigurali besplatni udžbenici za učenike od 1. do 5. razreda koji pohađaju osnovno obrazovanje na području Federacije BiH.

“Što se tiče uplate novčanih sredstava, obavještavamo Vas da su svim županijskim ministarstvima obrazovanja uplaćena novčana sredstva u svrhu osiguranja besplatnih udžbenika za učenike od 1. do 5. razreda koji pohađaju osnovno obrazovanje”, priopćili su iz Ministarstva za Klix.