Foto: Screenshot

U Hrvatskoj su u nedjelju održani izbori za Europski parlament.

Kako javlja Hina, Andrej Plenković (HDZ) osvojio je najviše glasova birača.

Slijede ga Biljana Borzan (SDP) i Stephen Nikola Bartulica, pokazuju privremeni rezultati Državnog izbornog povjerenstva (DIP) nakon prebrojanih 99,82 posto biračkih mjesta.

Plenković, prvi na listi HDZ-a, osvojio je 101.721 glas ili 39,73 posto glasača te stranke. Biljana Borzan, prva na SDP-ovoj listi dobila je 83.551 glasova ili 43,50 posto, dok je Stephen Nikola Bartulica osvojio 35.239 glasova ili 53,98 posto glasača liste DP-a.

Nakon Plenkovića, najviše glasača HDZ-a povjerenje je dalo Davoru Ivi Stieru, trećemu na listi, koji je osvojio 25.334 glasa birača, odnosno 9,89 posto, te Marijani Petir, posljednjoj na listi, koja je osvojila 21.050 glasova ili 8,22 posto.

Tonino Picula, posljednji na SDP-ovoj listi drugi je po broju osvojenih glasova, iza Biljane Borzan, a dobio je 30.054 glasa ili 15,64 posto. Drugi na toj listi, Predrag Fred Matić osvojio je 17.212 glasa ili 8,96 posto.

Glasači DP-a su, nakon Bartulice, najviše glasova dali prvome na listi Ivanu Penavi koji je osvojio 8657 ili 13,26 posto glasova.

Posljednja na listi Možemo! Ivana Kekin dobila je najviše glasova na toj listi – 11.295 ili 25,76 posto, a iz nje je prvi na listi Gordan Bosanac sa osvojenih 6122 glasa ili 13,96 posto.

HDZ je na EU izborima osvojio šest mandata, SDP četiri, a Domovinski pokret i Možemo! po jedan mandat.

HDZ je dobio 34,6 posto glasova, lista SDP-a i partnera osvojila je 25,96 posto glasova, a na trećem mjestu je DP sa 8,82 posto glasova.

Na četvrtom je mjestu Možemo! s 5,92 posto glasova.

Na izborima je izabrano dvanaest kandidata, među kojima je četvero novih europarlamentaraca – Davor Ivo Stier (HDZ), Nikolina Brnjac (HDZ), Stephen Nikola Bartulica (DP) i Gordan Bosanac (Možemo!).

HDZ-ove liste izabrano je šestero zastupnika – Andrej Plenković, Dubravka Šuica, Davor Ivo Stier, Karlo Ressler, Nikolina Brnjac i Željana Zovko. Od ranije je poznato da Plenković, ujedno i hrvatski premijer, neće ići u EU parlament, pa bi umjesto njega u u europarlamentarne zastupničke klupe mogla ući sedma s HDZ-ove liste Sunčana Glavak koja je i bila u dosadašnjem sazivu EU parlamenta.

S drugog mjesta HDZ-ove liste ulazi Dubravka Šuica, koja je do sada bila članica Europske komisije, a s trećeg mjesta prvi put će u Europski parlament ući Davor Ivo Stier, te peta Nikolina Brnjac.

U Bruxelles idu i dosadašnji HDZ-ovi europarlamentarci Karlo Ressler te Željana Zovko.

Lista SDP-a i partnera osvojila je četiri mandata, a u Bruxelles s nje idu dosadašnji europarlamentarci – Biljana Borzan, zatim Predrag Fred Matić te Romana Jerković Kraljić. Posljednji na listi Tonino Picula ulazi u EU parlament na temelju osvojenih preferencijskih glasova.

S liste DP-a u EU parlament po prvi put ide Stephen Nikola Bartulica koji je dobio najviše glasova na listi Domovinskog pokreta.

S liste stranke Možemo! u EU parlament ide prvi na listi Gordan Bosanac kojemu će to također biti prvi mandat u Bruxellesu.

Za 12 mjesta u EU parlamentu natjecalo se 300 kandidata na 25 lista.

Podaci su dobiveni temeljem obrade 99,82 posto biračkih mjesta. Na obrađenim mjestima glasalo je 751.326 birača, navodi Hina.

Odaziv je bio svega 21,32 posto, što je za 8,53 posto manje nego na izborima 2019.