Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan proglasio je u petak džamijom povijesnu crkvu Horu, jednu od najpoznatijih bizantinskih crkvi u Istanbulu, mjesec dana nakon što je džamijom postala poznata Aja Sofija.

Srednjovjekovna crkva Krista Spasitelja u polju, sagrađena u blizini starih gradskih zidina Konstantinopola, ima bizantinske mozaike i freske iz 14. stoljeća s biblijskim motivima.

One su prekrivene žbukom nakon što su grad osvojile Osmanlije 1453., ali su ponovno otkrivene, kao i u slučaju Aje Sofije, kada je zgrada pretvorena u muzej prije više od 70 godina, kada je Turska postala sekularna republika, prenosi Hina.

Erdogan, čija stranka AKP ima korijene u političkom islamu, pozicionira se kao zaštitnik muslimanskih vjernika i prošli se mjesec pridružio desecima tisuća vjernika na prvim molitvama u Aji Sofiji nakon 86 godina.

Odluku o pretvaranju Aja Sofije u džamiju žestoko su kritizirali crkveni vođe i neke od zemalja Zapada, smatrajući da bi to mogao biti razlog za produbljenje religijskih podjela.

Prošle godine turski sud poništio je vladinu odluku iz 1945. kojom je Hora pretvorena u muzej pod upravom ministarstva obrazovanja.

Erdogan je u petak potpisao odluku, objavljenu u službenom listu, kojom je upravljanje nad novom džamijom prebačeno Upravi za religijska pitanja, a džamija otvorena vjernicima.

Prva crkva na toj lokaciji sagrađena je u 4. stoljeću, ali većina sadašnje zgrade datira iz 11. stoljeća. Ta je crkva djelomično obnovljena 200 godina poslije nakon potresa.

U Erdoganovoj odluci ne navodi se kada će se održati prve molitve za muslimane u Hori ni što će se dogoditi s tamošnjim kršćanskim umjetninama.

hina.hr