Oni koji malo dulje pamte sjetit će se tko je bio čuveni sportski komentator Ivan Tomić. Legendarni je Ivo bio poznat po osebujnome načinu na koji je radijskome slušateljstvu donosio prijenose uglavnom nogometnih utakmica. Tako je jednom, u živome radijskom prijenosu, u mikrofon zavapio: “Eh, da mi sada netko može donijeti jedan espresso iz duvanjskog kafića Monaco!“. Potom je ozbiljnim glasom dodao da je na putu za Split popio fantastičnu kavu u Duvnu, u kafiću “Monaco” koji bi, kako tada reče hrvatski novinarski bard, po uređenosti interijera mogao biti i usred Pariza.

U toj svojoj čuvenoj rečenici, legendarni je komentator i nesvjesno opisao glavne značajke svih duvanjskih kafića u njihovoj pola stoljeća dugoj povijesti. Naime, od prvoga duvanjskog espressa, koji je prije skoro 50 godina poslužen u Caffe baru “Start” pa do dana današnjega, u ovdašnjim se kafićima pije standardno dobra kava, a većina naših kafića, dizajnerski i kvalitetom ugrađenih materijala i dalje drže visoko podignutu ljestvicu. Tako visoki estetsko-konzumerski standardi, postavljeni su u vrijeme kultnoga “Saloona“, turbo popularnoga “Kondora” ili legendarnoga “Granda” u kojima je ondašnja duvanjska mladost pronalazila mjesto za druženje uz dobru glazbu, kavu i još ponešto.

Unatoč činjenici da su roditelji duvanjskih srednjoškolaca i poneki profesor u kafićima vidjeli sva zla ovoga svijeta, osamdesetih godina prošloga stoljeća kafići su u našem gradu nicali kao gljive poslije kiše. Kroz ovih skoro pedeset godina, dakle, jedni su kafići otvarani, drugi zatvarani, neki su mijenjali gazdu, neki ime, ali je jedan, onaj prvi, onaj najvažniji, još uvijek tu. Naime, na početku Ulice kralja Zvonimira i dan danas radi Caffe bar “Start”, prvi duvanjski kafić. Ako to dosad niste učinili, uđite, popijte tradicionalno dobru kavu i osjetite dašak naše, ne baš nebitne, povijesti.

Milan Vuadin/Tomislavcity