Foto: Vinko Ljubas Jablan

U proljeće ili jesen često je moguće vidjeti rode u sezonskim selidbama i preletima preko Duvanjskog polja. U razgovoru s ljudima koji prate prelete ptica saznali smo da u posljednje vrijeme nisu zabilježeni slučajevi da su rode savile gnijezdo odnosno, izabrale Duvanjsko polje za svoje stanište.

No, vrsni fotograf i ljubitelj prirode, Vinko Ljubas Jablan pronašao je par roda koji svijaju gnijezdo upravo na Duvanjskom polju, uz rijeku Šujicu u blizini Kovača. Ove prelijepe fotografije potopljenog polja, drveća, gnijezda i roda, nadamo se, znak su očuvane prirode i novoga staništa za ove rijetke ptice.

Foto: Vinko Ljubas Jablan

Poznato je da su rode ugrožena vrsta čiji opstanak uveliko ovisi i od ponašanja ljudi, posebno zbog promjena načina života na selu. Modernizacija poljoprivrede i isušivanje vlažnih područja te pretjerana upotreba pesticida negativni su djelovali na opstanak ove vrste. Rode preferiraju vlažne livade i zemljišta koja se koriste na tradicionalan način, a čini se da Duvanjsko polje pruža upravo takve uvjete.

Tomislavcity
Foto: Vinko Ljubas Jablan