Foto: Tomislavcity

Obilaskom više povijesnih lokacija na području Šujice mještani ovog mjesta, uz nazočnost kustosa Franjevačkog muzeju u Tomislavgradu Stipana Dilbera, uočili su da je na nekima od njih u posljednje vrijeme vršeno ilegalno iskapanje pomoću detektora metala.

Osim Rimskog mosta na Šujičkom polju važniji lokaliteti su kula u Stržanju, šesterokutna-gradina iz rimskog vremena koja je služila najvjerojatnije za rimske vojnike koji su čuvali cestu koja prolazi kroz ovaj kraj te lokalitet Crkvina u Bogdašiću kao ostaci starokršćanske bazilike i Ilirskog naselja.

Zbog svih povijesnih lokaliteta, rekao je za Fenu kustos Franjevačkog muzeja u Tomislavgradu Stipan Dilber, Šujica je jako interesantna za arheologe te je u potpunosti neistražen prostor.

“U zadnje dvije godine mještani Šujice rade na popularizaciji arheoloških lokaliteta ovog mjesta i spomenika povijesno-kulturne baštine radi proširenja njihove turističke ponude, zbog čega smo ovih dana obišli više lokacija od povijesnog značaja. Naravno da smo ostali zatečeni kad smo vidjeli da su na prostoru Šujičkog polja gdje se nalazi Rimski most, vršena ilegalna iskapanja gdje je korišten detektor metala”, govori Dilber.

Kako ističe, postoji mogućnost da su traženi predmeti koji potječu iz rimskog razdoblja i od neprocjenjive su vrijednosti za duvanjsku kulturnu baštinu.

Ovim činom, napominje kustos, urađena je devastacija lokaliteta te je uništena kulturno-povijesna baština, a pronađeni predmeti vjerojatno su bili namijenjeni ilegalnom tržištu.

O devastiranju povijesnih lokaliteta odmah je informirana i Policijska postaja Tomislavgrad čiji su djelatnici izašli na lice mjesta te izvršili očevid zbog postojanja osnovane sumnje da je nepoznati počinitelj ili više njih počinio kazneno djelo “nedozvoljeno obavljanje istraživačkih radova i prisvajanje spomenika kulture”.

Kustos je također potvrdio da će uskoro krenuti istraživanja na spomenutim lokacijama, kazavši kako je nešto novaca osigurano iz županijskog proračuna.

Fena