U cilju jačanja svijesti o okolišnoj sigurnosti, 22. travnja diljem svijeta obilježava se Dan planeta Zemlje.

U obilježavanju ovoga dana sudjelovali su i učenici PŠ u Šujici koji su zajedno sa svojim nastavnicima prionuli uređenju svoga okoliša.

Ovogodišnja tema Dana planeta Zemlje je “Kraj plastičnom onečišćenju”, u cilju pružanja informacija o održivom gospodarenju otpadom, te poticanjem stanovništva na promjene u ponašanju. Zemlja se sve više suočava s morskim i kopnenim plastičnim onečišćenjem koje, prije svega, utječe na zdravlje stanovnika.

Ideja obilježavanja Dana planeta Zemlje prvi put je predstavljena 1969. godine, a službeno se obilježava od 1992. godine kada je tijekom Konferencije UN-a o okolišu i razvoju u Rio de Janeiru, na kojoj je sudjelovao velik broj predstavnika vlada i nevladinih udruga, usklađen dalekosežni program za promicanje održivog razvoja. Na prijedlog bolivijske vlade 2009. godine, Opća skupština Ujedinjenih naroda proglasila je 22. travanj međunarodnim Danom planeta Zemlje.

Cilj obilježavanja tog datuma je upozorenje na opasnosti koje prijete životu na Zemlji, ekosustavima i urbanim zonama, uslijed razvoja industrije, povećane potrošnje energije, globalnog zagrijavanja i klimatskih promjena. Ovaj značajan nadnevak se obilježava kako bi svjetska populacija postala svjesna svoje odgovornosti prema planetu na kojem živi i tako smanjila negativan utjecaj na okoliš.

Ovim se danom želi pomoći čovjeku da ponovno uspostavi kontakt s prirodom, razmisli o zagađenju zraka i vode, radioaktivnom zračenju, prekomjernom korištenju nenadoknadivih energenata i mnogim drugim problemima. Stoga se poduzimaju različite konkretne akcije zaštite života na Zemlji, buđenja svijesti i odgovornosti, osjećaja i ljubavi prema daru života i prema svim stvorenjima.

Dan planeta Zemlje 2018. fokusiran je na zaustavljanje plastičnog onečišćenja, uključujući stvaranje potpore globalnom naporu kako bi se uklonila plastika za jednokratnu uporabu, zajedno s globalnom regulativom za zbrinjavanje plastike. Cilj je također i educiranje ljudi o zdravstvenim i drugim rizicima povezanim s korištenjem i odlaganjem plastike, uključujući onečišćenje naših oceana, vode i prirode, te sve većeg broja dokaza da razgrađujuća plastika stvara ozbiljne globalne probleme.

Mvto/Tomislavcity
Foto: Vinko Ljubas (naslovna fotografija)
Fotogalerija: OŠ Šujica/FB