Foto: Mateja Dilber, Jela Buljan/Tomislavcity

Danas, 22. listopada 2023., na misijsku nedjelju, u gradu Tangeru, u državi Maroko, fra Marko Bagarić, iz Bukovice, primio je red đakonata, na svetoj misi u 16 sati (po njihovu vremenu, a 17 sati po našem), za Hrvatsku franjevačku provinciju sv. Ćirila i Metoda sa sjedištem u Zagrebu. Zaredio ga je španjolski biskup Emilio Rocha Grande.

Foto: Mateja Dilber, Jela Buljan/Tomislavcity

U propovijedi je biskup naglasio da uvijek treba računati s Bogom, jer sada počinje jedna nova etapa Markovog života i u toj etapi života on ulazi u sakrament svetog reda i primit će mnoge beneficije i mnoge dobre stvari ali život će mu donijeti i mnoge poteškoće i često će ga staviti u teška iskušenja koja će ga dovesti pred zid. Ali jedino s Bogom može pobijediti i jedino oslonivši se na njega i računajući na njega može proći kroz sve poteškoće i samo s njime može biti pozitivan ishod.

Foto: Mateja Dilber, Jela Buljan/Tomislavcity

Po završetku misnog slavlja fra Marko se zahvalio dragom Bogu na ovome danu, svima koji su došli iz Domovine, iz njegove Bukovice u Maroko na ovo misno slavlje, svim svećenicima koji su sudjelovali u koncelebraciji. Među 16 svećenika koji su sudjelovali u misnom slavlju bili su i svećenici iz njegove matične provincije, ali i naš fra Vine Ledušić.

Foto: Mateja Dilber, Jela Buljan/Tomislavcity

A kada je u nedjelju, 15. listopada, župnik Župe Bukovica, fra Stipe Marković oglasio fra Markovo đakonsko ređene, brojni župljani bukovičke župe bili su uz njega u molitvi i radovali se s njegovim bližnjima. Nekoliko njih je s obitelji krenulo na daleki put u Maroko a pridružili su im se i neki od naših Crveničana iz Švicarske.

I ovim putem fra Marku, sinu pokojnog Branka i Ljubice r. Belić, upućujemo iskrene čestitke i tople pozdrave iz duvanjskog kraja i veselimo se s njim.

Uz srdačne čestitke, kao župljani, vjernici i prijatelji, počašćeni fra Markovim svećeništvom i misijskim djelovanjem, želimo mu ustrajnost u pozivu i naviještanju Evanđelja, a put dalekog Maroka upućujemo mu prigodne biblijske riječi, Aronov blagoslov:

„Neka te blagoslovi Gospodin i neka te čuva!
Neka te Gospodin licem svojim obasja, milostiv ti bude!
Neka pogled svoj Gospodin svrati na te i mir ti donese!“

Iva Bagarić/Tomislavcity
Foto: Mateja Dilber Rožanković i Jela Buljan