Do samo prije dvadesetak godina vinova loza u Tomislavgradu najčešće je služila za penjanje po odrini i stvaranje ljetnog hlada. Ponegdje je grožde i dozrijevalo ako je bila dobra godina.

No, kada je prije 20-ak godina pionir vinogradarstva i povratnik iz Švicarske, gosp. Marko Baković počeo s eksprimentiranjem sorti vinove loze koje su uspijevale na nadmorskim visinama višim od onih na kojima se nalazi Duvanjsko polje, zasađeni su prvi vinogradi i počeo je razvoj vinogradarstva i u ovome kraju. Prema riječima upućenih, trenutno je na teritoriju općine Tomislavgrad zasađeno oko 70.000 trsova vinove loze. Mnogi predviđaju da će se i nekoliko idućih godina taj broj i udvostručiti.

Jedan od tih novih vinograda je i onaj u Donjem Brišniku u vlasništvu Ivana Bagarića Čake koji je posadio sljedeće sorte: pinot, chardonnay i muškat. Ove godine loza je došla na rod i danas je organizirana i prva berba. Ekipa berača: Čako, Ribić, Ivica Galinovića, Mitaja, Stanko Veranovića, Ćipa Živkića, Jozo Omoljkića Jež, Ivan Belića, Miro Sevo i poseban gost iz Trogira barba Slavko, te Ante i Iva Šanjić uživali su u berbi i brzo obavili posao. Ne treba niti napomenuti da je Čako za obiteljskim stolom ugostio sve one koji su danas sudjelovali u berbi, odnosno na bilo koji način pomagali tijekom godine.

Kako je ovo period kada je većina tradicionalnih kultura na Duvanjskom polju već obrana, a početak jeseni obiluje toplim i ugodnim vremenom, berba grožđa pruža mogućnost okupljanja i prijateljskih druženja. Stoga su berbe grožđa, mogli bi smo reći, postale prvorazredan društveni događaj. Uz okupljanje, uživanje u jelu i piću, naravno slijede i priče o vinogradu, vinovoj lozi, vinu…

 

Tomislavcity

Foto: S. Ćurčić