Premijer njemačke savezne države Bavarske Markus Söder misli da bi zabrana novih registracija za dizelske i benzinske motore od 2035. bila dobra ideja.

Njegov stranački šef Dirk Messner izrazio je slično mišljenje kao Markus Söder i također pozvao na zabranu automobila s motorima s unutarnjim izgaranjem od 2035.

“Kalifornija je pokazala put”, rekao je Messner. Podsjetimo, američka savezna država donijela je odluku u zabrani prodaje novih benzinaca i dizelaša 2035. godine.

Tijekom prijelaznog razdoblja, i s obzirom na krizu korone, premijer Bavarske obnovio je svoj poziv za bonus za kupnju automobila s najmodernijim motorima s unutarnjim izgaranjem. Sustav poticaja, bonus za recikliranje ili bon za zamjenu mogli bi se koristiti kroz još nekoliko godina pri kupnji još modernijeg automobila.

Zamjenik zelene parlamentarne skupine Oliver Krischer rekao je na potez bavarskog premijera:

– Pozdravljamo potez Markusa Södera. Nadajmo se da ovo nije samo jedan njegovih skupljanja političkih bodova, jer je apsurdno pozivati na kraj motora s unutarnjim izgaranjem i istodobno zahtijevati premije za otkup novih.

Organizacija za zaštitu okoliša Greenpeace izrazila je slično mišljenje.

Bez obzira na sve, zabrana prodaje dizelaša i benzinaca bila bi iznimno hrabra odluka za pokrajinu u kojoj rade Audi i BMW.

bljesak.info