Povodom najvećeg, najradosnijeg i najsvetijeg blagdana, Kurban ili Hadži bajrama koji se slavi četiri dana svim vjernicima islamske vjeroispovijesti s područja HBŽ-/K, i šire regije, poštovatelji pisane riječi, aktivisti, kulturni poslenici i članovi izvršnih organa ovog Društva, upućuju najiskrenije čestitke sa željom da ga provedu sa svojim najbližima, prijateljima i susjedima u zdravlju, miru, sreći i blagostanju s puno duhovne radosti.

Draga braćo, sestre i susjedi,

U nedjelju, 16.6. ove godine je prvi dan Kurban ili Hadži bajrama, kada vjernici islamske vjeroispovijesti širom svijeta kod kuće prinose žrtvu-kurban, kako bi se oslobodili od sebičnosti, oholosti i nasilnosti.

Dakle, Kurban znači blizina u vjerskom smislu znači, želju vjernika da se u svojoj pokornosti približi Allahu Uzvišenom na način žrtve u korist i na dobro sebi i drugome.

Kurban je i poziv čovjeku da bude spreman za žrtvu za svog susjeda, da svi ljudi žive u miru i sigurnosti. U velikim danima Kurban Bajrama neka nas krasi lijepa riječ, neka je od srca pružena ruka za obnavljanje prekinutih veza sa rodbinom, prijateljima i susjedima, darujemo i onoga koji nas je naljutio, pružimo oprost i onom koji ti je nepravdu učinio. Izbjegavajmo svađe i prepirke, a zalažimo se za istinu, pravdu i susjedsku solidarnost.

Svim, muslimanima i muslimankama koji žive na ovim područjima i šire, još jednom želimo sretne i berićetna bajramske dane i da ih provedu onako kako je to u našoj tradiciji.

Posebnu čestitku upućujemo prognanim, siromašnim, bolesnim i nemoćnim s dovom Stvoritelju Uzvišenom da im bude na pomoći, navodi se u čestitci BZK “Preporod” Tomislavgrad