Danas Katolička crkva obilježava Veliki četvrtak, spomen na Posljednju Isusovu večeru – ustanovljenje Euharistije i svećeničkoga reda. Važno je naglasiti da Velikim četvrtkom završava korizma, a počinje Vazmeno trodnevlje te da Crkva trodnevlje ne gleda kao tri odvojena slavlja nego kao jedinstveno slavlje Kristova Uskrsnuća.


Veliki četvrtak karakteriziraju bijelo misno ruho, ogoljenje oltara, procesija s Presvetim oltarskim sakramentom, do za to predviđenog mjesta, u spomen na Kristovu molitvu i smrtnu tjeskobu u Getsemaniju te večernje Klanjanje.

Na misi Velikoga četvrtka pjeva se Slava Bogu na visini i pale se sva crkvena zvona koja potom bivaju ugašena zajedno s orguljama do Velike subote.

U svim crkvama Duvanjskoga dekanata služena su sveta misna slavlja, a u tomislavgradskoj spomen-bazilici sv. misu je predslavio župnik fra Slaven Brekalo u sumisništvu desetak svećenika.

– Isus čini jednu od najdojmljivijih gesti u cjelokupnome Svetom pismu kada učenicima pere noge. U to vrijeme je za taj posao bio zadužen rob koji je tim činom ponižavao samoga sebe da bi preživio. Ovom gestom Isus daje primjer učenicima, ali i svima nama kakvi bi trebali biti – poniziti sami sebe da bi bili uzdignuti, kazao je između ostaloga fra Slaven.

Naglasio je i da Euharistija predstavlja služenje i da se najprije trebamo predati Isusu, a onda drugima.

Cijelovitu homiliju Velikoga četvrtka iz duvanjske spomen-bazilike možete poslušati ovdje.

Domagoj Jerlagić/Tomislavcity

Audiozapis: Radio Tomislavgrad

Foto: Tomislavcity/Franjevački samostan Tomislavgrad

Više fotografija u galeriji.