Foto: mandino-selo.com

Na sv. Iliju u Borčanima će fra Ivan Majić, član Franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda iz Zagreba, proslaviti svoju mladu misu. Tim povodom prigodnu čestitku mladomisniku iz Zagreba je poslao Ante Matić – Mijušić.

Dragi Isuse, sve bliži je Ilijin dan, Ilindan, od Boga darovan dan.

Na taj dan u crkvi i starom groblju ispod mitskog brda Liba na kojem se 753. godine dogodio prvi skup Hvata nazvan Duvanjski sabor, fra Ivan Majić slavit će Mladu misu.

Isuse dragi, svi će naši doći, odsvakle, sa svih strana svijeta, sa svih strana ovoga planeta.

Doći će naše Čoline od Borčana do Australije, da pod Libom i nebom mole i blaguju s fra Ivanom, i da zapivaju gange. 

Doći će Matići i Majići iz Velike Gorice i Kaštela, iz Berlina, Toronta i Melburna, da mole i blaguju s fra Ivanom pod nebom i svetim brdom Libom. 

Doći će naši Radoši, Brkići,  Galiri, Krištići, Martinovići, Bošnjaci, Špikići i Kneževići, doći će da s fra Ivanom mole i blaguju pod nebom i Libom.

Doći će naši susjedi i prijatelji da s fra Ivanom mole i blaguju pod nebom dalmatskim, ilirskim i hrvatskim, na Radoševini i u hrvatskoj kraljevskoj postojbini.

S nebesa gladat će i radovat se naši umrli, namučeni i mučki od partizana pobijeni, zanoćili u nadi Isusovoj pod Libom i spavaju u kamenu zagrljeni.

Isuse blagi i dragi, pa to je prva Mlada misa u najstarijem duvanjskom groblju Radoševina i prvi fratar iz sela Borčana.

A ja, dragi  fra Ivane, ne mogu doći da pod nebom i Libom s tobom molim i blagujem na prvoj mladoj Misi u našoj Radoševini, u našoj vječnoj postojbini, gdje su naši od davnina  kraj ognjišta se grijali, vatre u snu kresali i od njih zore slobode kovali, Bogu se molili, livade i njive orali i kosili, na svojoj na plemenitoj didovini rađali se, živili i umirali.

Ali, ja ću Ivane, na Ilindan, dok ti budeš dizao ruke i kalež i krv Isusovu prema Libu, nebu, i Bogu i budeš blagovao tijelo Isusovo, ja ću Ivane, pod Sljemenom šuteći moliti, i pustit  ću suzu radosnici i suzu spokojnicu za sve koji su u Radoševini zanoćili u nadi u Isusa i spasenje.

Kad budeš blagoslivljao sve skupljene ispod neba i Liba, blagoslovi i mene mladomisniče Ivane i sve koji su odlutali iz naše duvanjske doline u našu pustu i golemu tuđinu.

Isuse, hvala ti što si od mnogo zvanih, a malo odabrani, odabrao i našega Ivana, čovjeka iz sela Borčana, da u tvomu Domu i Domovini naših predaka ispuni ono što si za njega odredio i namijenio da učini od postanka svijeta i čovjeka.

Bože naših predaka, naših didova i otaca, kosaca, hajduka, ratara i  zidara, naših majki, rodilja i grobalja, čuvaj našega fra Ivana, da ne prođe malen ispod zvijeda.

Na kraju moja poruka fra Ivane, neka naša četiri živa biskupa Duvnjaka mole za tebe, neka se svi toga dana s tobom vesele, raduju, mole i blaguju pod nebom hrvatskim i Libom delmatskim, ilirskim, rvackim, duvanjskim, borčanskim.

Pozdrav ti šaljem iz Zagreba, ovoga srpnja godine 2023. Neka pozdrav po naški bude – sa srećom pobro i po franjevački – Mir i  Dobro!     

Ante Matić – Mijušić