Piše: Ante Matić

Freska u Beloj Crkvi u Srbiji, na kojoj je prikazan lik blaženog Alojzija Stepinca kako gori u paklu, prebojana je u bijelo, javlja hrvatska Katolička agencija, kojoj je to potvrdio zrenjanski biskup Ladislav Német.

Naime, Ika podsjeća kako je još 16. siječnja portal Direktno objavio vijest o kontroverznoj ikoni u pravoslavnoj crkvi sv. Jovana bogoslova u mjestu Bela Crkva u Vojvodini – na kojoj su mnogi prepoznali blaženog kardinala Alojzija Stepinca naslikanog u paklu.

Zbilja, kad će prestat ta srpska svetosavka mržnja prema hrvatskom narodu i hrvatskim svetinjama.

Nadbiskup Beogradske mons. Stanislav Hočevar za HRT je rekao da on ne želi nikoga stavljati na križ, ako su neki sveca stavili u pakao. Najavio je i da će se potruditi dijalogom što hitnije moguće riješiti to pitanje.

U HRT-ovoj radijskoj emisiji ‘Religijski forum’ posvećenoj ekumenizmu nadbiskup Hočevar komentirao je prikazivanje lika u kojem su mnogi prepoznali blaženog Alojzija Stepinca u paklu na zidnoj freski u toj crkvi kazavši da je riječ o “vrijeđanju Boga”.“ Čudim se da naša Katolička Crkva tu u Srbiji, a to se dogodilo na području Zrenjaninske biskupije, to nije otkrila”, rekao je Hočevar.

Tako govori nadbiskup Hočevar, moj prijatelj iz davnih dana. Bili smo zajedno u istoj četi u onoj vojsci u Ohridu.

Kad čovjek sagleda što sve rade protiv hrvatskog naroda srpski političari, srpski akademici, srpski pisci i umjetnici, srpski episkopi patrijarsi, čovjek se zapita; jeli to moguće i dokle će ići ta njihova mržnja prema svemu što je hrvatsko. Sve su učinili da zaustave kanonizaciju hrvatskog sveca i mučenika Alojzija Stepinca. Kako sada stoje stvari, u tom paklenom planu i djelovanju su i uspjeli. Njihovi političari, njihovi episkopi i patrijarh išli su Papi i „uverili ga da Stepinac nije svetac“, kako je izjavio Vučić kad se vratio iz Rima. Papa je nasjeo na njihovu laž i zaustavio Stepinčevu kanonizaciju. To je prvi put da se takvo što dogodilo u svekolikoj povijesti Katoličke crkve. Ja bih oprostio Papi što je učinio hrvatskim katolicima, ali ne mogu što je učinio sebi, Isusovu namjesniku na Zemlji i Katoličkoj crkvi – mističnom tijelu Kristovu.

Srpska mržnja prema hrvatskom narodu nema granica. Pljuju na naše svetinje, posežu za našom zemljom i našom kulturnom baštinom. Njihov Vuka Karadžić doslovno je krao naše kulturno blago, hrvatske narodne pjesme pretvarao je u srpske, neke hrvatske običaju pretvarao je u srpske…

Sve hoće posrbiti i sve pretvoriti u neki srpski svet. Kad sam svojedobno radio intervju sa doktorom Jovanom Raškovićem, govorio mi je da su Srbi lud narod. Kad to kaže jedan doktor, psihijatar, teško je ne povjerovati.

Sve zlosti i gadosti koje su oni nama činili, prebacili su na nas – na ustaše! Svi smo mi Hrvati za njih ustaše. Tko to ne shvaća, on je zbilja hrvatska budala.

Neću nikad zaboraviti kad je jedan njihov poznati pisac, malo pod gasom, rekao 1972. godine u Klubu srpskih književnika, u Francuskoj 7 ‘da je Stipe Šuvar najveći živi ustaša’. Tada sam shvatio njihov mentalni sklop, njivu laž, njihovo živo zlo, njihov odijum prema našemu narodu. Oni su naši trajni dušmani. Tko to danas na shvaća on je kvalitetan idiot! I ovaj skojevac, ovaj hrvatski Buridanov magarac s njima  koalira.

Kad sam poslije studija teologije u Firenci i talijanskog jezika i književnosti u Sieni, studirao u Beogradu (svi koji su dolazili iz vjerskih škola mogli su se upisati samo u Beogradu na koji ste god fakultet htjeli. Čudno, zar ne!?), družeći se s njihovim piscima mislio sam da se šale kad su govorili da su oni nebeski narod, da će doći nebeska Srbija, pa će oni vascelom svetu u celini i celosti, pokazat što je demokracija i sloboda. Jedan njihov pjesnik dao je i Bogu srpsku naciju, pa su pjevali:

Srpsko je nebo plave boje,
Na nebu stoluje Srbin Bog,
Oko njega anđeli poje,
I slave Srbina Boga svog!

Zamislite, i Bog je za njih Srbin!
Sapientii sat!