Livno, 20. svibnja 2024. – Pred svake izbore u Livnu i Hercegbosanskoj županiji pojavljuju se anonimni portali čiji je primarni cilj blaćenje političkih stranaka i pojedinaca. Ove godine, kao i prethodnih, najviše se na meti našlo stranačko vodstvo HDZ 1990, HNP-a i HRS-a.

Prije dvije godine, tijekom posljednjeg izbornog ciklusa, brojni lažni navodi i klevete prošli su nekažnjeno, bez ozbiljnijeg uključivanja relevantnih institucija. Ova situacija izazvala je veliko nezadovoljstvo među građanima i političkim akterima, koji su zahtijevali strože mjere za suzbijanje takvih aktivnosti.

Međutim, ove godine stvari su se promijenile. Nadležna tijela odlučila su poduzeti odlučne korake kako bi se spriječilo širenje neistina i blaćenje političkih aktera. Institucije poput Tužiteljstva Hercegbosanske županije, Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) te Federalne uprave policije (FUP) već su obaviještene o situaciji. Prijavu nadležnim institucijama podnijeli su Nedeljko Rimac, Jozo Ćosić i Ivan Vukadin.

Razlog za prijavu su laži o koncesijama. Ovdje je bitno napomenuti da su sve koncesije na području grada Livna izdane uz suglasnost Grada Livna, bilo direktno ili putem šutnje i ignoriranja na rok od 30 dana, što se također smatra suglasnošću. Naime, grad se u tim slučajevima odbio očitovati o postavljenim pitanjima, čime je implicitno dao pristanak za izdavanje koncesija. Problem sa navedenom koncesijom je u tome što je investitor iz Livna, a ne iz Hercegovine, te nije tajkun iz HDZ-a BiH koji ima vlast u Gradu Livnu.

Posebno značajan korak u ovom procesu je otkrivanje IP adresa vlasnika spornih portala. Identifikacija tih adresa omogućila je nadležnim institucijama praćenje i analizu aktivnosti koje se provode putem tih stranica. Očekuje se da će ovaj put institucije temeljito odraditi svoj posao te zaustaviti iznošenje kleveta i laži.

Politički analitičari ističu kako je ovaj potez ključan za očuvanje integriteta izbornog procesa i povjerenja građana u demokratske institucije. „Važno je da se spriječi širenje dezinformacija koje mogu značajno utjecati na izborni rezultat i destabilizirati političku situaciju u regiji“, izjavio je jedan od analitičara.

Građani Livna i Hercegbosanske županije također izražavaju nadu da će nadležne institucije ovog puta djelovati brzo i učinkovito, te da će svi počinitelji biti adekvatno sankcionirani. “Vrijeme je da se stane na kraj ovakvoj vrsti prljave kampanje. Nadamo se da će institucije pokazati odlučnost i zaštititi nas od lažnih vijesti i kleveta,” kazao je jedan od stanovnika Livna.

Ovo je važan trenutak za Hercegbosansku županiju, jer će ishod ove situacije pokazati sposobnost i volju institucija da se suprotstave narušavanju demokratskih procesa. Svi se nadaju da će ovaj put pravda biti zadovoljena te da će izbori proteći u fer i transparentnom okruženju, prenosi portal hbz-vijesti.