Od 08. do 10. lipnja na području općina Tomislavgrad, Livno i Kupres obavljale su se nesvakidašnje akcije uklanjanja minsko – eksplozivnih sredstava iz speleoloških objekata dubokih od 10 do 70 metara.

U uklanjanju je sudjelovao tim od 8 deminera iz sastava Federalne specijalizirane jedinice za zaštitu i spašavanje FUCZ, te tim za speleospašavanje GSS HBŽ kao podrška u slučaju nepredviđene situacije.

Iz 7 speleoloških objekata na području Hercegbosanske županije (Tomislavgrad: Mićin vol, Marina jama, Dvojamica – Letičin dolac; Livno: Golubinka, Fikreta i Dvogrla; Kupres: Varda) izvađene su velike količine opasnih minsko – eksplozivnih naprava, a samo neke od njih su: minobacačke granate, ručne granate, trombloni, nagazne mine, rakete, te velika količina metaka.

Jedna od minsko – eksplozivnih naprava koja je pronađena u jami Golubinki, zbog lošeg stanja i velike opasnosti, morala je biti uništena na licu mjesta, a akcija uništavanja je prošla bez većih poteškoća.

Kao posljedica ratova koji su se odvijali na našem području (Drugi svjetski rat i Domovinski rat) ostala je velika količina oružja. Nažalost, zbog straha i needuciranosti lokalnog stanovništva, dobar dio tog oružja je završio u speleološkim objektima, pa se speleolozi i nakon 27 godina od završetka posljednjeg rata susreću sa tim problemom.

Ovih 7 speleoloških objekata je samo mali dio speleoloških objekata koji su bili zahvaćeni prisustvom minsko – eksplozivnih sredstava, jer veliki dio ovih prirodnih fenomena u budućnosti čeka ista akcija.

Ovim putem se zahvaljujemo ekipi deminera iz FUCZ, članovima GSS HBŽ, te općini Tomislavgrad na podršci tijekom akcije.

SD Mijatovi Dvori