Foto: Tomislavcity

Arheolog i profesor povijesti dr. sc. dr. h. c. Ante Uglešić dobitnik je Nagrade Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća u Republici Hrvatskoj za 2023. godinu za područje društvenih znanosti, a večeras je u Tomislavgradu predstavio svoju novu knjigu, u sklopu Dana svetoga Nikole Tavelića.

Višeslavova krstionica, tj. krsni zdenac koji je simbol hrvatskoga duhovnog, kulturnog i nacionalnog identiteta, predmet je znanstvenih rasprava i kontroverzi. Knjiga dr. Uglešića “U potrazi za Višeslavovom krstionicom” velik je doprinos znanosti i saznanjima o tom simbolu kršćanstva u Hrvata.

Sam autor prvi je put donio na svjetlo izvore koji govore o crkvi sv. Asela u Ninu, u kojoj je bila krstionica s Višeslavovim krsnim zdencem, te istaknuo:

Zdenac je napravljen povodom osnutka Ninske biskupije (…) za uspostavu Ninske katedrale.

Foto: Tomislavcity

To su nove činjenice, suprotne onima da je zdenac bio namijenjen samo za krštenje tadašnjih Hrvata.

Na zdencu se nalazi natpis:

„Ovaj izvor prima slabe, da ih učini prosvijetljenima. Ovdje se peru od svojih zločina, što su ih primili od svog prvog roditelja, da postanu kršćani, spasonosno ispovijedajući vječno trojstvo. Ovo djelo pobožno učini svećenik Ivan u vrijeme kneza Višeslava u čast sv. Ivana Krstitelja, da zagovara njega i njegove štićenike“.

Zaljubljenici u hrvatsku povijest sa zanimanjem su slušali zanimljivo autorovo predavanje o simbolu hrvatskoga kršćanstva iz ranoga srednjeg vijeka.

Helena Lučić/Tomislavcity