Kad prestanu obilne kiše i ukaže se vedrina, kad nam sunce unese toplinu oko srca i nastane blagi smiraj i kad Ričina tad hirovita proteče, ne donosi samo brige zbog poplava  i šteta kakvih smo ovih dana svjedoci, već mi ova rijeka uvijek donosi mome srcu sjetu. I uvijek, svakog puta posjetim srcu dragi mlin. On je više od mlina, on je život i priča duga više od stotinu godina, priča priču punu sjete  Petar Gudelj „Žukić“ komu je mlin i mlinski kamen urastao u srce i dušu i poodavno posta dio njegovog života, piše Omolje.com.

Na samom ulazu u Crvenice ko vječiti mladić stoji stari Bojkanovića mlin. Pun mladalačke snage, samo da Petar otkloni kvar, i da kamen zavrti novu rolu svog postojanja.  Gdje obilne vode i hirovita rijeka svojom razigranošću i hukom ne samo da zaglušuje uši već nudi prekrasni oku mili užitak i gdje ova žuborna i na trenutke  hirovita rijeka pretvara svoju silovitost u prekrasne vodopade stapajući ga  s krajobrazom rascvjetalog svibnja na tom mjestu stoji Bojkanovića mlin, čekajući svog mlinara.

Krajolik u svibnju u punom je intenzitetu rasta i zelenila kojeg nadopunjuje šarenilo poljskog cvijeća, vrbici i gusto žbunje te visoko drveće uronjeno u prozračnu vodu oslikavajući se u čistoj i bistro vodi. Petar svojim razgovijetnim glasom i dalje priča o prošlim vremenima o kamenu, o mlinu, o ljudima, o vremenima koja vraćaju tu istinsku poveznicu čovjeka, rijeke i mlina te smislu prošlog života i kako udahnuti novi život tom starcu mladalačkog izgleda. I samo da još ovo …. i ovo uradim i da mogu ovdje sjesti da u miru mogu slušati pjev vodopada i zvuk kamena kako drobi pšenično zrno pretvarajući ga u brašno od kojeg će moja draga Anđa zamijesiti kruh i ispeći ga pod sačem.

Sjesti za stol od mlinskog kamena s dobrim ljudima podijeliti taj kruh i popiti čašicu loze, eh tada…. Priča o mlinu, kamenu što je ispriča Petar je tako draga i mila, a njega samo da Bog poživi.