Gori zemlja, gori nebo, ali gori i more.

Današnja temperatura mora u Splitu, u osam sati bila je 27 stupnjeva Celzijusa. Ako se zna da je najviša ikad temperatura mora u Splitu, odnosno na POŠK-a izmjerena 31. srpnja 2016. i iznosila je 28,7 stupnjeva, jasno je svima koliko smo blizu obaranja ovog rekorda. Tim prije što je rekorda temperatura izmjerena “usrid lita”, a ovaj jučerašnja na “početku lita”. Rekli bi mi u Splitu “ima još fore za oborit rekord”, piše Slobodna Dalmacija.

– Ove temperature mora, nisu nešto normalno. Konstantno je zagrijavanje mora i ono je sve toplije. Površinski slojevi mora se strahovito zagrijavaju i “proizvode” temperature koje nisu, do sada kod nas bile “normalne”. No, valja istaknuti kako će temperature mora biti i još veće, pogotovo u zaljevima, gdje je more u pravom smislu riječi stajaćica. Tako su u Pirovačkom zaljevu znale biti izmjerene temperature more između 29 i 30 stupnjeva Celzijusa, pa čak i preko 30 stupnjeva i u toj su toplini mora mogli izdržati samo cipli, kazuje nam prof. Alen Soldo, sa Odjela za studije mora Sveučilišta u Splitu.

Ovo “vrilo” more, generalno ne može naškoditi životinjskom odnosno ribljem svijetu, jer kada ribe, u površinskom sloju mora osjete da im je vruće, jednostavno se povuku u dubinu, gdje već nakon nekoliko metara temperatura mora drastično opada.

Zagrijavanje Jadranskog mora može dovesti i do pojavljivosti novih ribljih vrsta u Jadranu i to onih koje “vole” toplo more.

S obzirom na temperature mora, koje će ovo ljeto biti i još više, gotovo se nemoguće rashladit. Jer kada je temperatura zraka 36 ili 37 stupnjeva Celzijsa i to u hladu, a temperatura mora veća od 27 ili 28 stupnjeva jasno je, da kupanje u moru ne može dati nikakvu ugodu.

Više na portalu Slobodna Dalmacija

Foto: Cropix