Foto: Shutterstock

Komadići plastike pronađeni su u Milka Oreo pločicama mliječne čokolade. Zbog toga su inspektori izašli na teren. Izvršili su 18 inspekcijskih nadzora u većim trgovačkim centrima na prostoru Federacije BiH i izvan prodaje stavili 33 komada spornog proizvoda.

Ovo je alarm za pitanje – znamo li što nam se nudi na policama trgovačkih lanaca i što  jedemo? Povlačenje takvih proizvoda koji predstavljaju potencijalni rizik za zdravlje potrošača odgovornost je i zakonska obveza subjekata u poslovanju s hranom, javlja BHRT.

U konkretnom slučaju, inspektori Federalne inspekcije za hranu izvršili su nadzore u maloprodajnim objektima većih tržnih centara i naložili odgovarajuće mjere jednom od kontroliranih objekata iz kojeg nisu bili povučeni navedeni proizvodi.

Iz Federalne uprave za inspekcijske poslove objasnili su da su proizvodi distribuirani u maloprodajne lance, zbog čega je glavni federalni inspektor zatražio inspekcijski nadzor svih županijskih inspekcijskih tijela.

“Nakon utvrđivanja činjeničnog stanja, postupajući federalni inspektori za hranu će protiv odgovornih osoba poduzeti dalje zakonom propisane mjere”, kazali su iz Federalne uprava za inspekcijske poslove. Kada čujemo da se u jednom slatkišu nalaze komadi plastike ne možemo, a da se ne zapitamo što to jedemo i što dajemo djeci?

I hrvatski mediji objavili su da se u Hrvatskoj povlači ova čokoladica, te da su iz kompanije “Mondelez International” napomenuli da nijedan drugi proizvod te kompanije niti bilo koji drugi proizvod Milka i Oreo brenda nisu zahvaćeni ovim slučajem.