Uskrs je pred vratima, a s njim i kuhanje brdo jaja. Iako naizgled poprilično jednostavan zadatak, oko kuhanja jaja vječito se lome koplja. ‘Koliko dugo se treba kuhati?’, ‘Kako postići da vam jaje ne pukne?’ samo su neka od pitanja koja nas posebno muče u ovo doba godine.

Bitno je da su jaja koja kuhate svježa, a jesu li uistinu svježa možete provjeriti tako da jaje uronite u čašu vode. Ako potone na dno znači da je svježe, a ako ostane plutati onda budite sigurno da je staro. Tvrdo kuhano jaje treba se kuhati 10 do 12 minuta, a kako izbjegli njegove pukotine, potrebno ga je nakon kuhanja prebaciti u hladnu vodu s kockicama leda. Još jedna vječna nedoumica je da li pričekati vodu da proključa, pa tek onda ubaciti jaje, ili ga ubaciti odmah u mlaku vodu. Iako su tehnički oba načina izvediva, mnogi kuhari preporučuju jaje kuhati u vodi koja još nije zakipjela.

Još jedan trik za postizanje savršeno kuhanog jaja je da ih kuhate na manjoj temperaturi zbog toga što jako kipuća voda može prouzrokovati pucanje njegove ljuske. Preporučuje se i ubaciti malo soli u vodu tijekom kuhanja radi lakšeg guljenja kasnije, a žličica octa uvelike će vam pomoći pri sprječavanju njegova pucanja. Na pucanje jaja, također utječe i snažna promjena temperature, jer ih doslovno iz hladnjaka stavljamo u vatru. Zato ih je potrebno izvaditi iz hladnjaka oko 2h prije kuhanja, ‘ugrijati’ na sobnoj temperaturi, a temperaturu vode u kojoj ćemo ga kuhati prilagoditi njegovoj trenutnoj temperaturi.

Bijela jaja imaju tanju ljusku od tamnijih i zbog toga su veće šanse da će puknuti tijekom kuhanja. Poznati kuhar, Jaime Oliver, preporučuje 4 jednostavnih koraka za postizanje savršeno skuhanoga jaja.

– Ispunite 3/4 lonca s vodom te ga stavite na vatru

– Dodajte dobar prstohvat morske soli, lagano umočite jaja u vodu kako bi spriječili pucanje ljuske, te ih zatim spustite u vodu

– Ukoliko želite tvrdo kuhano jaje, kuhajte ga od 10 do 12 minuta

– Izvadite jaje iz vode pomoću žlice te ga obvezno ohladite prije guljenja

vecernji.ba