Foto: Tomislavcity

U povodu skoroga Dana općine Tomislavgrad, koji obilježavamo 8. srpnja u spomen na taj datum iz 1924. godine kada je u čast tisućite obljetnice krunidbe kralja Tomislava položen kamen temeljac za izgradnju duvanjske bazilike, u Tomislavgradu je održana svečana sjednica Općinskoga vijeća.

Na ovoj sjednici su izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić i duvanjski franjevac Ante Pranjić osobno preuzeli dodijeljena im javna priznanja Općine Tomislavgrad, „Medaljon“ općine Tomislavgrad (fra Anti) Pranjiću i „Počasni građanin“ (Zlatku Daliću).

Fra Antu Pranjića je za ovo priznanje predložio KIC Tomislavgrad jer je svojim književnim i svećeničkim radom dao doprinos u kulturnim i drugim područjima čime je zadužio svoju zajednicu pri tom ostajući otvoren prema drugim ljudima i religijama.

Uz riječi za primljeno priznanje, fra Ante je kazao: „Naše Duvno ima tako veliku i bogatu povijest, a možda je mi Duvnjaci nismo toliko svjesni. “Podsjetio je na našu povijest, izgradnju Delminija i njegovo rušenje te dolazak Hrvata koji sagradiše Županjac.

Od metropole, Delminij ostade Županjac – otok.

“Osjećam poziv i u zraku od Vrana, Ljubuše preko Midene i Zavelima koji svima nam poručuje: vi koji danas živite ovdje, dajte svoj doprinos da to ponovno bude kulturno  središte ovoga našeg prostora”, dodao je fra Ante.

U svome obraćanju izbornik Dalić, kojega je za priznanje predložila Matica hrvatska zbog povezivanja svih Hrvata u svijetu, uz zahvalu za uručeno priznanje je rekao:

Ne znam jesam li jedini, ali sam jedan od rijetkih koji je dobio titulu počasnog građanina Tomislavgrada i Livna. Vrijeme je da gradimo i druge mostove, ne samo „drvene“. Učinili ste me sretnim i ponosnim kao što naša reprezentacija čini sretnim i ponosnim za nas. Ono na čemu taj uspjeh počiva su vrijednosti hrvatskih ljudi i hrvatskoga naroda, a to su: ljubav poštovanje, vjera, domoljublje i zajedništvo koje nam je svima potrebno i kojeg nam još nedostaje. Mislim da takve poruke šalje i hrvatska reprezentacija, jer osvojiti 3 medalje u 5 godina nije mala stvar. Mali po brojnosti dokazujemo da je nemoguće postaje moguće, da mali mogu postaju veliki, ako su kvalitetni, imaju vrijednosti i ako su uporni. Hvala na emociji, ljubavi, podršci koju iskazujete hrvatskoj reprezentaciji kad igramo, kad gubimo i kad dobivamo, kazao je izbornik  Dalić.

Prigodne riječima nazočnima, uz čestitku za Dan općine i čestitke dobitnicima javnih priznanja uputili su Ilija Papić, predsjednik Općinskoga vijeća, načelnik Ivan Buntić, predsjednik Vlade HBŽ-a Ivan Vukadin,  Tomislav Vrdoljak, konzul RH u Livnu.

Upravljati znači služiti – podsjetio je načelnik Buntić zahvalivši svima koji čine ovaj grad boljima. Govoreći o učinjenom u protekloj godini, načelnik Buntić je najviše izdvojio sufinanciranje prve nekretnine, ulaganje u vrtiće, povećanje jednokratne naknade za novorođenu djecu, besplatni prijevoz i udžbenike za školarce, te ulaganje u infrastrukturne projekte (ceste, vodovod, obnovu škola) pa je naglasio kako je za kapitalne investicije planirano 7,5 mil. KM.

Govore načelnika Buntića i predsjednika Vijeća možete poslušati u videozapisima.

 

Uz predstavnike općinske, županijske, federalne i državne vlasti, te vjerskoga, gospodarskoga i društvenog života naše zajednice, današnjoj sjednici su nazočili i gosti iz Hrvatske te susjednih općina iz: Kupresa, Livna, Posušja, Ljubuškoga, Novog Travnika, Šestanovca, Pleternice, Novske… Oni koji nisu stigli, uputili su svoje čestitke (Zvonko Milas, Predrag Čović, Antonija Jozić, Željko Burić i drugi).

Tomislavcity