Barcelona je odbila novi dizajn bijelog dresa koji je predložio proizvođač sportske opreme Nikea.

Prema pisanju katalonskog dnevnika Mundo Deportivo, zbog očite sličnosti predloženog dizajna s tradicionalnom bijelom majicom rivala Real Madrida, Katalonci nisu prihvatili ideju Nikea.

Ovaj komplet inspiriran je bijelom i crvenom bojom na službenoj zastavi grada Barcelone, s križem sv. Jurja (Sant Jordi), zaštitnika katalonske prijestolnice. No, unatoč Nikeovim hvale vrijednim namjerama da dizajnira klupsku majicu u spomen na zaštitnika grada, FC Barcelona razumljivo nije zadovoljna izborom dizajna dresa za sezonu 2020/21, ponajprije zbog bijele boje.

Povratkom u prošlost, međutim, otkriva se kako je Barcelona 50-godina imala bijeli dres u kratkom razdoblju. Kako se otad rivalstvo s Real Madridom stalno povećavalo, nakon te epizode bijela boja više nije dolazila u obzir.

Međutim, od 1950-tih naovamo, jednom im se ipak ‘potkrala’ greška. Naime, proizvođač opreme Kappa je 1992. godine dizajnirao dres Barcelone s jednom upadljivom bijelom prugom na rukavima i na šorcu sa strane.

Odluka talijanske sportske tvrtke o umetanju bijele pruge na rukav majice i rubove hlača izazvala je uzbuđenje među navijačima Barcelone u to vrijeme. Posve je onda razumljivo da Upravni odbor kluba ne želi stvoriti bilo kakve preduvjete za oštre kontroverze do kojih bi moglo doći usvajanjem Nikeovog bijelog dizajna za sezonu 2020/21.

bljesak.info