Na današnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH usvojen je Prijedlog zakona o dopuni Zakona o PDV-u koji su predložili zastupnici SDS-a.  Predložili su da se po sniženoj stopi PDV-a od 5 posto oporezuje promet dobara i usluga i uvoz dobara, i to lijekova, brašno, kruh dobiven od svih vrsta brašna, mlijeko i mliječni proizvodi, jestiva ulja, jestive masnoće životinjskog i biljnog podrijetla, sol, šećer i homogenizarana dječja hrana. S druge strane ovim zakonom predviđeno je da se po višoj stopi PDV-a od 22 posto oporezuju luksuzna roba (visokokvalitetna vina i alkoholna pića, visokokvalitetne cigarete i cigarilosi, luksuzni parfemi, odjeća i obuća od krzna, nakit i srodni proizvodi, satovi vrhunski električni ili optički aparati, luksuzna vozila, umjetnička djela, oružje itd.  Da bi usvojeni Prijedlog zakona stupio na snagu treba a usvojiti i  Dom naroda PSBiH.

Na sjednici Zajedničkog kolegija oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine zauzela su jedinstven stav da preko Zastupničkoga i Doma naroda upute Europskoj uniji zahtjev za dobivanje kandidacijskog statusa, odnosno ubrzano pristupanje Uniji – izjavio je predsjedatelj Doma naroda PS BiH, Dragan Čović. Vjeruje kako će takvi stavovi Parlamentarne skupštine BiH biti usvojeni i odaslani Europskom parlamentu i Europskoj komisiji.

Prema njegovim riječima, od Vijeća ministara BiH zatraženo je pokretanje ubrzane procedure kako bi što prije bio usvojen Globalni fiskalni okvir i državni proračun za ovu godinu, te zakon o izvršenju proračuna. Čović očekuje da ovi dokumenti vrlo brzo budu u parlamentarnoj proceduri.

”Na ovaj način iskazujemo snažnu opredijeljenost da odgovorimo na ekonomske i socijalne izazove koji stoje pred nama i koji će se s globalne razine sigurno transferirati i u BiH. Mi smo posebno izloženi jer kod nas mnoge institucije ne funkcioniraju”, poručuje Čović.   U kontekstu zaštite građana od socijalnog udara Čović kaže da treba otvoriti i pitanje PDV-a i trošarina, ali na način da se to ne zloupotrijebi, već da se doista osjeti na maloprodajnim cijenama. Zbog svega što se događa na globalnoj razini za očekivati je, kaže, rast inflacije i troškova života i zato je potrebno imati odgovarajuće mjere na svim razinama vlasti.