Policijska uprava primorsko-goranska u koordinaciji s Uskokom te Carinskom upravom provodi složeno kriminalističko istraživanje kodnog naziva ‘NANA’ vezano uz krijumčarenje veće količine kokaina iz Južne Amerike u Hrvatsku, objavio je MUP na svojim službenim stranicama.

U ovu akciju uključena je i policija Slovenije, Njemačke, Nizozemske, Španjolske, Italije, Paname i Kolumbije, te DEA (Američka agencija za borbu protiv droga) i Europol, a sve aktivnosti koordiniraju se iz Zapovjednog centra u Upravi kriminalističke policije Ravnateljstva policije u Zagrebu, piše Jutarnji list.

Policija je započela s uhićenjima tijekom jučerašnjeg dana pa je tako na području Hrvatske i Slovenije uhićeno osam osoba: 48-godišnji državljanin Španjolske, 43-godišnji dvojni državljanin BiH i Nizozemske i šest državljana Hrvatske starosti od 39 do 59 godina. Temeljem naloga nadležnog suda policija je pretražila stanove i osobne automobile kojima se koriste osumnjičene osobe.
Prvoosumnjičeni u velikom krijumčarskom lancu je Stjepan Prnjat, poznatiji kao hrvatski Escobar, kojem se već sudi zbog šverca droge.

Osmorka se sumnjiči da su se udružili u zločinačko udruženje radi krijumčarenja većih količina kokaina iz Južne Amerike u zemlje Europske unije, skrivenih u različitoj robi u komercijalnom, kontejnerskom prometu.

Kako bi stvorili paravan za krijumčarenje kokaina skrivenog u robi ili kontejnerima, tijekom 2017. godine organizirali su dopremu kontejnera s robom beznačajne vrijednosti iz država Južne Amerike u Europu, koristeći tvrtke sa sjedištem u Hrvatskoj.

Policija je pretražila kontejner dopremljen u riječku luku s 20 tona miješanog metalnog otpada te su pronašli 100 paketa kokaina ukupne mase 100 kilograma. U ranijem razdoblju, u sklopu iste akcije zaplijenjeno je oko 150 kg marihuane i 69000 kutija krijumčarenih cigareta.  

Policija je protiv osumnjičenih podnijela kaznenu prijavu Uskoku, a istraga se nastavlja, javlja MUP.