Poštovani vijećnici Anto i Jerko,

ne osporavajući Vaše pravo kao vijećnika i Vaše legitimne zahtjeve za poboljšanje
gospodarskih i komunalnih uvjeta i razvoja naše Šujice, Izvršni odbor Zaklade dr. Franjo Nevistić odgovora na Vaše otvoreno pismo koje ste uputili načelniku općine Tomislavgrad, gospodinu Ivanu Buntiću.

S nevjericom i čuđenjem, zatečeni smo i razočarani Vašim stavom, u dijelu otvorenoga pisma, u kojem navodite da mi „ne domaći Šujičani, koji su daleko od naše Šujice” forsiramo potpuno promašenu investiciju“, misleći na obnovu našeg šujičkog doma kulture. Nažalost, Vaš najnoviji izraz za Šujičane koji ne žive u Šujici „ne domaći Šujičani“ uvreda je i poniženje za tisuće Šujičana koji su iz različitih razloga svoje životne snove ostvarili ili ostvaruju izvan naše Šujice.

Nama članovima Zaklade ovo nije prvi put da pojedinci ili grupica Šujičana omalovažavaju i
negativno kritiziraju rad naše Zaklade. Negativnih kritika o radu Zaklade kao i pokušaja dijeljenja Šujičana na „domaće“ i prema Vama valjda „strane Šujičane“ bilo je i dosad. Zašto?

Nije nam jasno kome smeta tridesetogodišnji rad Zaklade, odnosno rad nekolicine članova koji, samo iz ljubavi prema rodnoj Šujici, volonterskim radom aktivno sudjeluju u radu Zaklade. Kome to smetaju prikupljena i uložena novčana i druga materijalna sredstva za pomoć Šujičanima slaboga imovnog stanja, za stipendiranje šujičke djece, za obnovu i uređenju crkve i crkvenoga dvorišta, za uređenje naših groblja, za obnovu i informatizaciju škole, za obnovu školske dvorane, za izgradnju školskoga igrališta i rasvjete, za pomoć kulturnim i sportskim udrugama i klubovima, za obnovu Hrvatskoga doma
„Stjepan Radić“ i za druge potrebe Šujičana i Šujice.

Zar je ulaganje u obnovu našega šujičkog doma „promašena investicija ili rupa bez dna“? Zar kulturna ostavština Šujice, koju su stvarale mnoge generacije Šujičana, nije izravno vezana uz naš šujički dom? Zar obnovljeni i uređeni dom neće sadašnjim i budućim generacijama biti dom kulture, zabave i okupljanja svih Šujičana i naših prijatelja.

Zaklada dr. Franjo Nevistić, kao humanitarna apolitička organizacija, koja svoje ciljeve i
programe ostvaruje temeljem zakonskih propisa i dalje de djelovati sukladno donesenim odlukama, a sve u cilju pomoći i razvoju naše Šujice. Bez obzira na stajališta vijećnika, koja su iznesena u otvorenom pismu, Zaklada će zajedno sa svojim donatorima i prijateljima nastaviti s obnovom i uređenjem našega doma.

I ovom prilikom Izvršni odbor Zaklade zahvaljuje našim dugogodišnjim sponzorima i
donatorima kako „domaćim i ne domaćim Šujičanima“, tako i našim prijateljima i donatorima koji nisu iz Šujice, a posebno zahvaljujemo našoj općini Tomislavgrad na dosadašnjoj potpori i nadamo se budućoj suradnji.

Financijskim potporama naših sponzora osigurana su novčana sredstva u iznosu od 50.000,00 KM, koja se nalaze na računu Zaklade dr. Franjo Nevistić, i bit će tijekom travnja i svibnja ove godine usmjerena za obnovu hrvatskog doma „Stjepan Radić“ u Šujici.

U Zagrebu, 12. ožujka 2021. god.

Izvršni odbor Zaklade dr. Franjo Nevistić