Za vrijeme održavanja sastanka ministara vanjskih poslova zemalja skupine G7 u Muensteru iz povijesne Mirovne dvorane je uklonjeno raspelo, potvrdila je u petak njemačka vlada, ali je naglasila kako to nije učinjeno po nalogu ministrice vanjskih poslova Annalene Baerbock (Zeleni).

“Raspelo je uklonjeno, ali se radi o dogovoru protokola i grada Muenstera”, rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova. On je dodao kako je u sklopu priprema sastanka u povijesnoj Mirovnoj dvorani u Muensteru, učinjeno još nekoliko preinaka iz “tehničkih razloga”.

Istodobno dnevnik Westfaelische Zeitung javlja kako je raspelo uklonjeno iz dvorane na molbu ministarstva vanjskih poslova, što je objašnjeno činjenicom da na sastanku sudjeluju osobe s “različitim vjerskim pozadinama”, prenosi Index.

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock je za ministarski sastanak odabrala Mirovnu dvoranu u kojoj je 1648. potpisan Vestfalski mir, kojim je okončan Tridesetogodišnji rat.

Grad Muenster je potvrdio kako je ovo prvi put da organizator nekog sastanka u povijesnoj dvorani traži da se ukloni raspelo koje u dvorani stoji od 1540. godine.

Skupini sedam industrijski najrazvijenijih zemalja G7 pripadaju Njemačka, Velika Britanija, SAD, Japan, Kanada, Italija i Francuska, a Njemačka trenutno predsjedava skupinom.