Još jednom apeliramo na nadležne institucije u BiH da se što žurnije pristupi rješavanju problema dugog zadržavanja na graničnim prelazima s Hrvatskom, posebno u već početoj sezoni izvoza lako kvarljive robe, poručuju iz Vanjskotrgovinske komore BiH, iz koje su još početkom srpnja zatražili žurne sastanke s nadležnim institucijama, da se nađe način kako bi se izbjegle kilometarske kolone, a lako kvarljiva roba što prije došla do kupaca.

– Tema sastanka bila je žurno rješavanje dugih zadržavanja i zastoja na graničnim prijelazima s RH kroz otvaranje dodatnog BIP-a, odnosno graničnog inspekcijskog punkta, i “zelenih koridora” te produženja radnog vremena fitosanitarnih inspektora u sezoni.

Međutim, do danas su se oglasili samo iz UNO-a BiH. Izražavamo veliko žaljenje zbog nereagiranja nadležnih u situaciji koja zahtijeva razumijevanje i žurnu reakciju svih aktera, kako bi se pomoglo gospodarstvenicima da realiziraju svoje ugovorene poslove. Još jednom, uime izvoznika i prijevoznika BiH, apeliramo na nadležne da žurno reagiraju u skladu sa svojim nadležnostima – poručuju.

Iz VTK su ranije priopćili da je sastanak koji je održan 7. srpnja uslijedio na inicijativu gospodarstvenika koji su zatražili žurno rješavanje dugih zadržavanja na graničnim prijelazima s RH.

– Izvoz svježeg voća i povrća, odnosno šljive, krastavaca kornišona, mladog krumpira i stolnog grožđa iz BiH u EU u kontinuitetu raste. U 2021. na tržište EU-a izvezeno je 22.950 tona robe vrijedne 42,7 milijuna KM, što čini 79% od ukupnog izvoza svježeg voća i povrća. Najviše proizvoda izveze se u Njemačku, RH i Sloveniju, piše vecernji.ba.