Napad na Šibenik započeo je 11. rujna 1991. godine, žestokim napadom neprijatelja na Veliku Glavu, gdje su pale i prve veće žrtve u obrani šibenskog kraja.

Naime, 11. rujna 1991. godine, napadom na Veliku Glavu u skradinskom zaleđu, neprijatelj je u zoru počeo djelovati po svim položajima hrvatskih snaga. Zauzimanjem Velike Glave, lako bi okupirali Skradin i onda s položaja Vuković Podi, Žurića brda i Bićina, mogli tenkovskim i topničkim projektilima ugrožavati ceste prema Šibeniku i preuzeti kontrolu nad vodoopskrbom i elektro sustavom.

Pripadnici ZNG-a i šibenske specijalne policije, uspjeli su se obraniti, a u toj bitci poginuli su Drago Paić, Mladen Protega i Srećko Šokota. Teško su ranjeni Stipe Jukić i Ivan Rupić – Ćićo, a više je branitelja lakše ozlijeđeno. Pogledajte snimke tih heroja u šibenskoj bolnici nakon bitke.

Tijekom bitke na Skradin je palo preko tisuću neprijateljskih projektila raznih kalibara. Ogorčeni zbog prvih većih ljudskih gubitaka, zapovjednik 113. brigade Milivoj Petković i načelnik šibenske policije Nikola Vukošić, organiziraju žestoki udar na neprijateljske položaje pa 12. rujna izvode uspješan raketni udar na neprijateljsku komandu u Kistanjama. Akciju je isplanirao i izveo Božo Marković, zamjenik zapovjednika 113. brigade, zajedno s pripadnicima 4. bojne 113. brigade, te Borisom Dragojevićem i Joškom Govićem. Te večeri na Yutelu je emitiran prilog o ‘ustaškom artiljerijskom napadu na Kistanje’ i ubijanju civila, starčadi. Bila je to klasična neprijateljska propaganda, što je vidljivo i iz dokumenta Glavnog štaba TO SAO Krajine od 13. rujna 1991. godine gdje je izviješteno da su dvije rakete pale upravo na zapovjedništvo, a štab kasnije premješten na drugu lokaciju.

Napad na Veliku Glavu nastavljen je pa je 13. rujna poginuo i četvrti branitelj u toj akciji, Ante Goleš, a teško ranjen Nenad Juričev. Te noći zarobljen je i neprijateljski kapetan Savo Traživuk. Iz Dnevnika KOS-a 9. kninskog korpusa, dosad javnosti nepoznatog dokumenta, vidi se kako je hrvatski zapovjednik (podaci poznati redakciji), očito pod dojmom prve veće pogibije branitelja, tražio da ga se strijelja, ‘ali mu 304 naređuje da to ne smije uraditi, nego će da se povuku…’ ‘304’ je bila šifra šibenskog policijskog zapovjednika Gorana Grguričina. (Šifru ‘301’ koristio je Nikola Vukošić).

Nakon tih događaja uslijedilo je primirje. Neprijatelj se povukao i nije djelovao sve do oko 16 sati 16. rujna, dana kad je u Šibeniku označena prva uzbuna i započela sedmodnevna obrana grada, zauzimanje rogozničkih vojarni, Žirja i nanošenje velikih gubitaka neprijatelju koji je u toj prvoj velikoj bitci u Domovinskom ratu doživio veći poraz.

Iz pisanih i video dokumenata koje danas objavljujemo po prvi put šibenskoj javnosti, vidljivo je kako se propagandni rat vodio od prvoga dana. Yutel javlja o ubojstvu civila, iako je jasno da je pogođen neprijateljski štab, vrlo precizno i čisto, a braniteljsko zapovjedništvo u tim prvim danima rata još ne dopušta osvetničko strijeljanje zarobljenog srpskog oficira. Obrana Velike glave bila je prva faza obrane Šibenika u rujanskom ratu, a sudionici akcije ističu ogroman značaj zapovjednika Bože Markovića koji je u to doba obučavao branitelje, vodio akcije i nažalost poginuo 2. listopada 1991. godine u Unešiću.

U seriji dosad neobjavljenih video zapisa iz tog vremena, pogledajte Božu Markovića na obuci na Jadrtovcu i dva zapisa gdje govore Marković i Josip Juras, tadašnji zapovjednik Kriznog štaba Šibenika, piše šibenik.in.