Foto: evarazdin.hr

U Varaždinskoj županiji danas je održano svečano potpisivanje Sporazuma o suradnji i prijateljstvu između Varaždinske županije i Hercegbosanske županije.

Sporazum su potpisali župan Varaždinske županije Anđelko Stričak i Jozo Ćosić, predsjedatelj Skupštine Hercegbosanske županije, a kako je pritom bilo rečeno, potpisivanje sporazuma simbol je početka nove suradnje na područjima gospodarstva, obrazovanja, turizma i zaštite okoliša.

– Ta suradnja nas veže još za Domovinski rat, u Bosni i Hercegovini poginulo je 55 pripadnika varaždinskih ratnih postrojbi te se jedan vodi kao nestali. U Varaždinu živi i cijeli niz sugrađana podrijetlom iz tog kraja, od hrvatskog nogometnog izbornika Zlatka Dalića, varaždinskog biskupa Bože Radoša i tako dalje. Zaista vjerujem da su ovo počeci jedne dobre suradnje – rekao je Stričak.

Župan Ćosić istaknuo je kako će suradnja ove dvije županije do izražaja najviše dolaziti u gospodarstvu i kulturi.

– Kako smo imali suradnju u ratu, sada smatramo da je potrebno tu suradnju produbiti u miru. Kada je u pitanju gospodarstvo referiram se na Europske fondove gdje je potrebna međugranična suradnja – rekao je Ćosić.

Povodom Dana Varaždinske županije i 30 godina ponovnog formiranja Varaždinske županije na gradskome groblju u Varaždinu izaslanstva Varaždinske županije i Hercegbosanske županije odala su počast poginulim i nestalim braniteljima, preminulim građanima, te na grobu pokojnog župana Marijana Mlinarića. Odavanju počasti nazočili su i pripadnici Sedme gardijske brigade „PUMA“.

Župan Stričak pozvao je na minutu šutnje sve prisutne, dok je predsjednik Županijske skupštine Josip Križanić istaknuo kako se već tradicionalno na Blagdan Male Gospe, zaštitnice Varaždinske županije odaje počast i poštovanje onima koji su najzaslužniji za stvaranje Hrvatske.

– Već tradicionalno povodom Dana županije odajemo dužno poštovanje i počast svim našim građanima i poginulim braniteljima. Naime, na ovome varaždinskom groblju počivaju mnogi naši građani koji su svojim dijelima zadužili Varaždinku županiju te su svojim radom doprinijeli svekolikom razvoju Varaždinske županije. Danas i potpisujemo sporazum o suradnji s Hercegbosanskom županijom pa koristim priliku da se zahvalim kolegama iz Hercegbosanske županije što su danas s nama odali počast na groblju . – rekao je Križanić.

Robert Puja iz Sedme gardijske brigade se zahvalio svima na odavanju počasti te je naglasio kako je ovih rujanskih dana 1995. godine počela operacija Maestral kao prva značajnija operacija združenih snaga HV-a, HVO-a i Armije BiH u zapadnoj BiH, u kojoj su zauzeti veći prostori zapadne Bosne. Upravo je ova brigada bila nositelj spomenute operacije.

Uz župana Stričaka i predsjednika Županijske skupštine počast je odala i zamjenica župana Silvija Zagorec, dok su izaslanstvo Hercegbosanske županije predvodili predsjednik Vlade dr.sc. Ivan Vukadin i predsjedatelj Skupštine Hercegbosanske županije Jozo Ćosić.

Prije polaganja vijenca kod križa branitelja dužnosnici su odali počast i pokojnom županu Varaždinske županije Marijanu Mlinariću položivši aranžman i zapalivši svijeće na njegovom grobu.

Varaždinske vijesti/evarazdin.hr/tomislavcity