U srijedu 18. travnja, nakon opće audijencije na Trgu Sv. Petra, tijekom kratkog susreta s papom Franjom, supružnici Anica i Slavko Jurić iz Rame uručili su mu drvenu minijaturu Uzdolskog križa čiji se original nalazi pored župne crkve na Uzdolu.

Nakon što je ukratko informiran o ovom masakru, čija će se tužna 25. godišnjica obilježiti u rujnu ove godine, primajući dar iz ruku bračnog para Jurić, Sveti Otac nije izgovorio ništa osim jednostavne riječi “Hvala!”, no ostao je kratko u tišini pred protumačenim značenjem Uzdolskog križa. Teškim uzdahom pokazao je potresenost na spomen najmlađe žrtve malenog Stjepana Zelića koji je imao samo 10 godina kada je ubijen.

Uzdolski križ zamisao je i djelo nekadašnjeg uzdolskog župnika Miljenka Džalte koji je na veliki drveni Gospodinov križ postavio 41 manji s imenima uzdolskih katolika ubijenih u jednom danu u župi Svetog Ivana Krstitelja i to upravo 14. rujna na blagdan Uzvišenja Svetog Križa.

Zanimljivo je da je Sveti Otac tijekom audijencije govorio upravo o znaku križa koji predstavlja kršćanski identitet. Tako je rekao da se kršćansko govorenje, razmišljanje, gledanje i djelovanje nalazi pod tim znakom Isusove ljubavi. Istaknuo je da se Kristovim vjernikom postaje u onoj mjeri u kojoj se križ utisne u nas kao uskrsni znak kako bi se i na izvanjski način očitovao kršćanski način života.

Vrijedi još spomenuti kako su uzdolske žrtve masakrirane prije gotovo 25 godina u pet sati ujutro u razdoblju od sat vremena i to samo zato što su bili katolici i Hrvati, a njihova imena na Gospodinovom križu posložena su tako skladno kao da se drže za ruke dok idu u Nebesku Domovinu. Od 41 žrtve, bilo je 12 vojnika HVO-a koji su branili selo i 29 civila od kojih većina starci, žene i djeca. Ni međunarodni sudovi ni Sud BiH do danas još nisu kaznili počinitelje ovoga zločina.

Svake godine 14. rujna na blagdan Uzvišenja Svetog Križa obitelji žrtava i drugi vjernici okupljaju se na Uzdolu gdje mole za žrtve, ali i za počinitelje na što je pozvao Gospodin Isus Krist. Uzdolski križ tako je znak mučeništva, ali i kršćanskog oprosta.

 

nedjelja.ba