Tim HGSS-a Makarska uspješno je spasio staricu koja se izgubila u utorak. Nestalu gospođu su tri dana tražili brojni spasitelji, vatrogasci, policija, volonteri, a dok su HGSS-ovci spašavali baku iz krša, ona im je pripremila poklon te im darovala kadulju i smilje. Na kraju svega, starica je prebačena u bolnicu.

“Uspješno je završena još jedna potražna akcija HGSS stanice Makarska! 27. 06. 2023. godine u 11:55 dolazi dojava posredstvom Službe 112 o nestaloj starijoj ženskoj osobi na području Općine Šestanovac, selo Grabovac. Odmah po dojavi na teren izlazi 19 pripadnika HGSS stanice Makarska te započinju pretragu terena. Zbog teško prohodnog terena i visokih temperatura, u potragu se uključuju i vatrogasci DVD Zagvozd, pripadnici PP Omiš te se pozivaju i pripadnici HGSS stanice Split”, napisali su na društvenim mrežama iz Hrvatske Gorske Službe Spašavanja.

“Također, u pomoć dolaze i pripadnici HGSS stanice Posušje te lokalno lovačko društvo i mještani. Prvi dan nažalost nije rezultirao pronalaskom pa potraga nastavlja i idući dan, 28. 06. 2023. godine. U potragu se uključuju pripadnici Dobrovoljnih vatrogasnih društava sa Omiškog područja i to pripadnici DVD Omiš, DVD Zadvarje, DVD Dugi Rat, DVD Kučiće, DVD Gata, DVD Lovreć te DVD Zagvozd i DVD Brela. Ukupno drugi dan u potrazi sudjeluje 35 vatrogasaca te 12 pripadnika HGSS stanica Makarska i Split. U potrazi sudjeluju i 3 potražna tima HGSSa sa psima, 1 potražni tim sa psom DVD-a Omiš te 4 bespilotne letjelice. Potraga se nastavlja i 29. 06. 2023. godine te napokon rezultira pronalaskom unesrećene osobe, žive, ali u teškom stanju. Ista je transportirana do prometnice te predana HMP Šestanovac nešto prije 14:00 sati. Ovim putem želimo zahvaliti svima koji su sudjelovali u ovoj potražnoj akciji i čijim naporima je spašen još jedan život“, dodali su oni, a piše 24sata.hr.

Ni nakon tri dana opsežne potrage nisu gubili nadu

“Osjet mirisa direktan je put prema sjećanjima. Nakon tri dana potrage po surovom terenu nismo posustali ni gubili nadu. Iskusne životne ruke, uz spašen život, darovale su nam i najljepši poklon zahvale – miris nade, kadulje i smilja koji će nas zauvijek podsjećati na ovaj dan”, napisala je ekipa HGSS-a uz fotografiju spašene starica koja im je poklonila bilje za zahvalu.

U komentarima se javila i unuka starice koja je zahvalila HGSS-ovcima.

“Hvala vam dragi ljudi još jednom od sveg srca. Mojoj baki ste spasili život na našem voljenom kršu. Niste posustajali bez obzira na sve, hrabrili nas svojim traganjem i lijepom riječju u svakom trenutku, zbog čega kao obitelj koja se našla u ovoj situaciji osjećamo veliku zahvalnost. Svima, ali baš svima koji su ovo vrijeme neizvjesnosti, straha u potrazi za bakom nam na bilo koji način pokušali pomoći još jednom jedno veliko hvala”, napisala je unuka.