Iz Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) Bosne i Hercegovine za danas je najavljena konferencija za novinare u Sarajevu posvećena raspisivanju i održavanju nadolazećih lokalnih izbora.

Iz SIP-a BiH je 29. travnja najavljeno će na sljedećoj sjednici biti utvrđen datum održavanja lokalnih izbora za ovu godinu i organe vlasti za koje se provode, a odluka će biti donesena u skladu s odredbama Izbornog zakona BiH, piše Bljesak.info.

SIP je podsjetio da svi eventualni kandidati, pored ostalih uvjeta propisanih zakonom, moraju do dana raspisivanja izbora imati prijavljeno prebivalište u izbornoj jedinici u kojoj se žele kandidirati.

Nakon odluke o raspisivanju lokalnih izbora SIP BiH će objaviti Upute o rokovima i redoslijedu izbornih aktivnosti, koje se uobičajeno donosi na dan raspisivanja izbora. SIP BiH izbore raspisuje prema odredbama Izbornog zakona BiH koje je u ožujku nametnuo visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt.

Po Izbornom zakonu BiH, izbori u BIH se održavaju prve nedjelje u listopadu, osim ako taj dan ne pada na dan vjerskog praznika. Izbori će biti održani za 64 općinska vijeća u Federaciji BiH, 56 skupština općina u Republici Srpskoj, 120 načelnika općina u Bosni i Hercegovini, 15 gradskih vijeća u Federaciji Bosne i Hercegovine, osam skupština gradova u Republici Srpskoj, 23 gradonačelnika u Bosni i Hercegovini i Skupštinu Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.