U Henndorfu kod Salzburga sinoć je održana 3. noć Hrvata. Organizatori ove zabave su članovi udruge Hrvatski centar iz Salzburga. Oni su uz potporu Hrvatske katoličke župe Salzburg, te obitelji i mladih okupljenih oko ove udruge uspjeli privući brojne goste tako da je Wallerseehalle bila prepuna.

Na početku večeri nazočne je u ime organizatora pozdravio Jure Mustać predsjednik Hrvatskog centra. Zlatko Špehar župnik HKŽ u Salzburgu pozdravio je goste i zazvao Božji blagoslov na sve nazočne. Hrvatima u Salzburgu i njihovim gostima obratio se i veleposlanik Republike Hrvatske u Austriji Daniel Glunčić te pohvalio rad  i trud hrvatskog centra  u očuvanju hrvatske kulture i tradicije.

Predsjedništvo udruge je veleposlanika, u znak zahvalnosti za potporu u radu, proglasio počasnim članom Hrvatskog centra.

Da Hrvati u Salzburgu imaju dobru suradnju s lokalnim vlastima u gradu govori i nazočnost  predsjednika pokrajine (Landeshauptmanna) Wilfrieda Haslauera koji je pozdravio sve goste i poželio da Hrvatska reprezentacija pobijedi na Svjetskom prvenstvu. U ime Središnjega državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske na 3. noći Hrvata nazočile su Croatiana  Gregurić, savjetnica za pitanje hrvatskog iseljeništva i Marija Pušić glasnogovornica. One su tjekom dana boravile i u Hrvatskoj dopunskoj školi te iznijele nove planove za suradnju djece i učitelja iz Salzburga s domovinom. Svi ovi gosti su sudjelovali i danas na misnom slavlju HKŽ u Salzburgu koje je predvodio Darijo Čorić, župnik Kaštel Novog.

Organizatori su pripremili bogat kulturno- zabavni program koji je uspješno vodila Matilda Jović. Učenici Hrvatske dopunske škole koju vode Kata Jelušić, Ivan Vincetić i Mirjana Kukavica pripremili su recitacije na temu nadolazećih božićnih blagdana.

Pravo oduševljenje publike izazvao je nastup HKUD Vilim Cecelja iz Salzburga. Oni su pod vodstvom Ane Paušić i Eve Tadić, a inspirirani Svjetskim prvenstvom, obučeni u hrvatske dresove plesali uz zabavne pjesme iz različitih krajeva Hrvatske, te Bosne i Hercegovine.

U glazbenome dijelu programa nastupila je grupa Slavonije band uz čiju glazbu se plesalo do kasno u noć.

Osim u dobroj zabavi gosti su uživali u hrani i piću, a osobito u čobancu koji su za sve njih pripremili Ivo Knežević i Jozo Tadić. Učiteljice Hrvatske škole, a uz pomoć vrijednih domaćica, ponudile su i raznovrsne kolače. Svi koji su htjeli ponijeti kući suhomesnatih proizvoda mogli su to kupiti kod tvrtke Kulen Damjenović koji su za ovu prigodu došli iz Hrvatske.

Zahvaljujući brojnim sponzorima bila je i bogata tombola tako da se tražio listić više. Organizatori zahvaljuju svima koji su na bilo koji način pomogli pri organiziranju i održavanju ove zabave. Od onih koji su svih ovih dana i sinoć pripremali i radili do onih koji su svojim dolaskom podržali rad organizatora te omogućili da i ova Noć Hrvata u Salzburgu bude uspješna.

Mirjana Kukavica/Tomislavcity