U Tomislavgradu djeluje mnogo vrijednih krojačica. Uglavnom se radi o iskusnim ženama srednjih godina. Mi smo razgovarali s jednom mladom djevojkom, Ružicom Papić koja je svoje kreativne afinitete usmjerila upravo prema modi i dizajnu.

Ružice, zanimljivo je da si po struci agronom, a baviš se i krojačkim zanatom. Kad se rodila ljubav prema modi i dizajnu? Čemu si više usmjerena?

– Ljubav prema modi i dizajnu rodila se još u djetinjstvu, kao djevojčica obožavala sam haljine koje sam sama sebi pravila (od maminih i bakinih šalova, kaputa, sakoa i majica), a tomu su još doprinijele mama i baka koje su imale kućne mašine. Stoga sam kroz djetinjstvo počela razvijati svoje kreacijske vještine. Danas svoje ideje razvijam tako što iskoristim svaku mogućnost za krojenje i šivanje, točnije u naletu inspiracije. Više se pronalazim u dizajnu, krojenju i šivanju jer tu izrazim sve ono što ja jesam, točnije izrazim svu svoju inspiraciju.

Tvoje kreacije su vrlo unikatne i nepodložne prolaznim modnim trendovima. Kakav stil preferiraš u svojim dizajnerskim uradcima?

– U mojim dizajnerskim uradcima prevladava vintage stil, obožavam modu zlatnog doba Hollywood-a i retro stil. Lijepo mi je vidjeti na ženama sklad i eleganciju, a opet dozu zaigranosti. Osobno više preferiram stil od 1950-ih ali iz ateljea izađe ponešto i iz ranijih godina.

Koji materijali su najprikladniji za takve domišljate retro kombinacije?

– Materijale koje najviše koristim za izradu svojih odjevnih komada su viskoza, medinska svila, žersej, lycra, žoržet… Najviše koristim one materijale koji se pretjerano ne gužvaju, budući da smo u užurbanom tempu lijepo je računati na odjeću koju ne moraš glačati.

Što se sve može naći u tvom salonu osim odjevnih predmeta?

– Iz moga ateljea prvo su izašle zimske trakice koje smo mama i ja zajedno izrađivale. Dolaskom proljeća prebacila sam se na asesoare za kosu i to je bio uvod za nešto veće, kao mali poticaj za objavu odjevnih komada.

Gdje si se educirala?

– Šiti sam naučila najprije sama po bakinoj mašini. Nije to bilo idealno, svaki šav i porub je bio kriva linija, ali je imalo svrhu. Kad sam završila fakultet otišla sam u Zagreb na tečaj. Tu sam jako puno naučila, od šivanja do krojenja. Zatim je došla corona pa sam se pridružila online tečaju u Rijeci gdje sam još nadopunila svoje znanje. Imam u planu još raditi na svojem obrazovanju što se tiče dizajna, ali sve u svoje vrijeme.

Što ili tko te inspirira?

Veliku inspiraciju pronalazim u ’50-ima. Oduševljena sam elegancijom žena i muškaraca toga doba. U ateljeu “sklopim nešto što sam vidjela i što sam ja zamislila , ali sve u retro stilu. Nisam baš neki pobornik street stylea, ali o ukusima se ne raspravlja.

Marija Pavković Baković/Tomislavcity