Ujedinjeni narodi su 10. studenog 2011. prihvatili predloženu rezoluciju i donijeli odluku kojom se 21. ožujka obilježava kao Međunarodni dan osoba s Down sindroma.

Datum 21. ožujka simbolizira tri reprodukcije 21. kromosoma što je glavno genetsko obilježje osoba s Down sindromom. Usvajanjem ove odluke UN iskazuje svoju podršku zaštiti prava osoba s Down sindromom u cijelom svijetu, a posebice u zemljama u razvoju.

Nažalost, normalan život u obiteljima, vrtićima, školama, ali i na radnom mjestu danas je omogućen još uvijek vrlo malom broju osoba s Down sindromom. Ipak, ima i svijetlih primjera,  pokazuje to i Sveučilište u Mostaru koji je u rujnu prošle godine s Udrugom  za sindrom Down Mostar potpisao sporazum o suradnji te time pružili priliku ostvarivanja pripravničkog staža za Dariu Delić, članicu ove Udruge.

U želji da se osobama s Downovim sindrom pruži prilika za razvoj i integraciju u društvu, SCM je tako postao među prvima u BiH i regiji koji je zaposlio osobu sa sindromom Down.

Daria Delić već više od pola godine uspješno radi u svim sektorima Centra, a trenutno posao obavlja u Studentskom servisu.

Za Pogled.ba kazala je kako je radila u gotovo svim sektorima SCM, od brojnih ureda, kuhinje, vešeraja, a u zadnjih nekoliko dana pomaže u Studentskom servisu.

Sandra Brekalo, odbojkašica SOK Mostar i studentica završne godine na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru, kazala je kako je Daria samim svojim dolaskom u SCM uljepšala i donijela veliku radost i pozivnu energiju.

“Daria, osim što je najmarljivija djelatnica u Studentskom centru, najvjernija je navijačica SOK Mostar. Na svakoj našoj utakmici nalazi se u prvom redu na tribinama gdje nas vjerno prati i navija”, poručila je Sandra.

Glasnogovornica SCM Mostar Anita Glibić naglasila je kako se Daria veoma dobro prilagodila na poslu i da dan s njom ne može nikako biti dosadan niti monoton. 

“Daria se odlično adaptirala i zaista je ozbiljna djelatnica kada se uključi u rad. Sposobna je uraditi pomoćne poslove, u Student servisu je nekoliko posljednjih dana gdje se malo više bazira na kopiranje. Što se tiče uprave, voli boraviti u sektoru društvenih djelatnosti gdje dolazi jako puno studenata s kojima se druži”, kazala je Glibić te dodala kako je želja SCM i u budućnosti pomoći što većem broju osoba sa sindromom Down da se dodatno adaptira i socijalizira. 

Ovomu pridodajmo da će večeras u mostarskoj katedrali, u 18 sati, biti služena sveta misa za sve osobe s Down sindromom. 

Pogled.ba/Tomislavcity