Foto: Tomislavcity

Na svetoj misi uočnici ususret svetkovini sv. Ivana Krstitelja u Roškom Polju okupilo se više od 500 vjernika. Misno slavlje predvodio je fra Jozo Radoš Đoka, a inspirativnu propovijed je održao mladomisnik fra Ante Begić. 

Nakon svete mise upriličena je procesija do groblja i svetišta sv. Ivana Krstitelja gdje se tradicionalno zapalila ivanjska vatra, dok su okupljeni vjernici izgovarali svoje molitve. 

Zaista predivan doživljaj i iskaz ljubavi i poštovanja vjernika ovoga kraja svojem svetom zaštitniku. 

“Sveti Ivan Krstitelj živio je u pustinji, bio je neugledan po današnjim standardima. Rođen je od majke Elizabete i oca Zaharije, znamo da je bilo nemoguće da njegova majka njega rodi jer je bila u iznimno poodmaklim godinama, ali očito Bogu je sve moguće. Ivan je bio Isusov rođak, kojeg je prvi put susreo kada je Blažena Djevica Marija pohodila svoju rodicu Elizabetu, kako i molimo u radosnim otajstvima Gospine krunice. Tu se ujedno i nalazi odgovor na pitanje: Koji je smisao Ivanovog dolaska na ovaj svijet i njegovog djelovanja”, istaknuo je u svojoj propovijedi fra Ante Begić te dodao kako je Ivanova misija bila propovijedati o Isusu – prorokovati. 

“Sam Isus je govorio o Ivanovoj veličini, a dovoljno govori i to što slavimo čak dva njegova blagdana: rođenje i glavosjek. Istaknuo bih dva momenta vezana za Ivanov život, prvi je odlazak u pustinju. Naime, to je bila priprema za pripovijedanje, kako bi što bolje mogao izvršiti Božje poslanje. Iako nam na prvu riječ pustinja ne zvuči baš primamljivo, on nas uči da je pustinja mjesto sabiranja, tišine, pripreme. U duhovnom smislu pustinja je plodonosno mjesto. Pokušajmo i mi ponekad povući se u svoju pustinju, kako bismo se povezali sa sobom i s Bogom te kako bismo što bolje i mi izvršili svoje poslanje na ovome svijetu”, navodi fra Ante te dodaje kako je drugi moment, odnosno druga vrijedna stvar koju treba istaknuti kada se govori o životu sv. Ivana Krstitelja njegova hrabrost

“Imao je iznimnu hrabrost. Ta hrabrost ga je i koštala života i iz naše, ljudske perspektive to možda ne izgleda kao neki uspjeh ili pobjeda, ali on je ispunio svoje poslanje. Častimo ga i dan danas. Takav jedan Ivan danas bi bio maknut sa strane, ali on je znao koje je njegovo poslanje, upoznao je Isusa svojim srcem i propovijedao je.

Sv. Ivan je hrabro išao za istinom, a i mi se danas možemo zapitati koliko je nama stalo do istine, koliko napora ulažemo u spoznavanje istine u svim segmentima našeg života”, nadodao je fra Ante te istaknuo kako je sv. Ivan zadržao poniznost te govorio da nije dostojan Isusu odriješiti remenje na obući. Promatrajući njegov lik i djelo i mi se učimo poniznosti. 

Naposljetku, poželio je da nam ova vatra koja će se tradicionalno zapaliti u noći prije svetkovine sv. Ivana Krstitelja u život donese svjetlost i nadu. 

Tekst, foto i video: Tomislavcity

Foto: Tomislavcity
Foto: Tomislavcity
Foto: Tomislavcity
Foto: Tomislavcity
Foto: Tomislavcity
Foto: TomislavcityFoto: Tomislavcity