Foto: gpmaljevac.com

Posljednjih mjeseci mogli smo pročitati o nizu slučajeva u kojima su građani na granici plaćali vrlo visoke kazne koje su iznosile i više od 10.000 eura

Gorivo, odjeća, deterdženti, lijekovi, mlijeko, slatkiši, ulje… samo su neki od proizvoda koje su, zbog osjetno nižih cijena, građani Hrvatske godinama kupovali u pograničnim dijelovima BiH, piše Večernji list BiH. Jeftinije su im bile i uslužne djelatnosti, pa se nabavu često kombiniralo s posjetom frizeru, zubaru ili automehaničaru.

Visoke kazne

Međutim, od ulaska Hrvatske u Europsku uniju, a posebno u Schengen, u trgovinama s bh. strane iza graničnog prijelaza promet je opao. Većina prehrambenih proizvoda ne smije se prenositi iz BiH u Hrvatsku, a kazne su vrlo visoke.

Ako putujete iz BiH u Hrvatsku, morate voditi računa što smijete nositi jer biste u protivnom mogli platiti visoku novčanu kaznu. To su nedavno na svojoj koži osjetili brojni putnici koji su iz BiH ponijeli nekoliko kilograma kupusa, kobasica, cigareta ili više komada pašteta.

Jedan putnik kažnjen je na Graničnom prijelazu Izačić zbog 10 glavica kupusa s čak 5100 kuna, odnosno oko 1327 KM. Putnik koji je iz BiH ponio sedam kilograma ljutih krajiških kobasica morao je platiti čak 14.000 kuna, odnosno 3644 KM. Na granici Hrvatske i BiH putnica je kažnjena jer je u automobilu vozila 15 kuhinjskih krpa. Za taj “kriminal” platila je kaznu od 300 eura.

Novim pravilnikom određeno je da se oslobađanje od PDV-a i trošarine odnosi na uvoz robe čija ukupna vrijednost ne prelazi iznos od 2200 kuna po putniku. Za putnike mlađe od 15 godina vrijednosni limit je 1100 kuna.

Hrvatska je prihvatila donju graničnu vrijednost dopuštene količine duhanskih proizvoda koja se primjenjuje u zemljama EU-a, pa se tako po putniku mogu prenijeti samo dvije kutije cigareta.

Kazne za carinske prekršaje mogu biti i iznad 13.000 eura, pa oni koji putuju moraju dobro paziti što prenose preko granice. Iako smo više i navikli da putnike kažnjavaju zbog onog što nose u prtljazi, posljednji slučaju šokirao je javnost i definitivno će nagnati one s druge strane granice da razmisle i po koje će usluge dolaziti u BiH.

Naime, portalu gpmaljevac.com javio se šokirani vozač koji je kažnjen na granici RH zbog dijelova koji su ugrađeni u njegov automobil koji je popravio u Bosni i Hercegovini jer se tamo pokvario. Naime, muškarac, koji je inače hrvatski državljanin, bio je u Bosni i Hercegovini na području USŽ-a za vikend i tamo mu se dogodio kvar na vozilu.

– Pukao mi je zupčasti remen i nisam mogao nastaviti vožnju jer je to veliki kvar na vozilu – naveo je vozač i dodao:

– Kako bih se mogao vratiti, potražio sam majstora koji mi je popravio auto, dao račun koji je iznosio 1660 KM i nakon nekoliko dana, 13. ožujka, krenuo sam preko graničnog prijelaza Hrvatska Kostajnica kući.

 

Foto: gpmaljevac.com

Ni u snu se nije nadao da će ga taj popravak višestruko stajati. – Dolaskom na granicu na pitanje carinika odgovorio sam da nemam ništa za prijaviti jer zaista nisam ni imao, ali on je našao račun od popravka vozila, koji nisam ni skrivao. Nisam ni znao da je veliki carinski prekršaj popraviti auto kako biste mogli nastaviti putovanje. I onda počinje “igranka” kao da prevozim drogu, a ne postavljene autodijelove koji su već i rabljeni jer su ugrađeni u vozilo – naveo je. Kriv je što nije podnio carinsku deklaraciju za ugrađene autodijelove u osobni automobil, a dokaz je račun koji je pronađen u vozilu, navodi se u prekršajnom nalogu.

Autodijelovi

– Dakle, kažnjen sam što, po njihovu, ispada da krijumčarim već postavljene autodijelove. Kazna je bila 481 euro s troškovima – navodi šokirani vozač za portal gpmaljevac.com. Iz trećih zemalja zabranjeno je uvoziti rabljene autodijelove u Schengen. Primjerice, događalo se da vozači iz EU-a u BiH ili Srbiju donesu turbinu na repariranje zbog niže cijene rada pa im prilikom povratka u EU bude oduzeta uz prekršajnu prijavu koja može iznositi od 300 do 700 eura. Osobi kojoj se oduzme rezervni dio, u ovom slučaju kao primjer navodimo skupocjenu turbinu, on može biti vraćen nakon kazne i uz otkupnu cijenu koja se prvo procjenjuje, a može iznositi do 500 eura. Dakle, riskirate kaznu plus otkupnu cijenu koja ukupno može biti veća od 1000 eura. Možete uz račun imati nove dijelove za vaš automobil. Ako vrijednost prelazi 300 eura, plaćate carinu.