Zlatna groznica nastavlja tresti Vareš u Bosni i Hercegovini. Prema pisanju stranih medija, u ovoj bh. općini nedaleko od Sarajeva nalaze se rekordne količine plemenitog metala, piše Večernji list BiH.

Nevjerojatni rezultati Naime, tvrtka “Adriatic Metals” nastavila je s istraživanjem plemenitih metala u Varešu i došla do najboljih rezultata do sada, objavio je ovih dana australski list The West Australian. Prema pisanju navedenog lista, “Adriatic Metals je nastavio s nevjerojatnim rezultatima iskopavanja u BiH.

Posljednji rezultati na presjeku od 24 metra pokazuju 8,6 grama zlata po toni i 332 grama srebra po toni. Dodaje se kako je na presjeku od 42 metra pronađeno 14,1 posto cinka, 8,4 posto olova, 5,7 grama po toni zlata, 245 grama po toni srebra, 1,4 posto bakra i 34 posto barita u rupi od 222 metra u iskopištu Rupice.

“Ovo su najbolji rezultati kompanije dosad u BiH s dramatičnim učincima i pokazuju perspektivu plemenitih metala s dodatkom očitih mogućnosti kada je riječ o baznim metalima, piše ovaj list.

Dalje navodi kako je riječ o izuzetnoj gustoći plemenitih metala. U kolovozu ove godine tvrtka je priopćila kako je dobila jednoglasno odobrenje lokalnog Vijeća za proširenje koncesije u Rupicama sjeverozapadno i jugozapadno, čime je otvoren dodatni teritorij za istraživanje i razvoj.

Vrijednost dionica ove tvrtke se više nego utrostručila od izlaska na austrijsku burzu prije šest mjeseci, a ukupna tržišna kapitalizacija (vrijednost) tvrtke danas je 82 milijuna dolara. Ranija istraživanja Podsjetimo, načelnik općine Vareš Zdravko Marošević još je ljetos izjavio kako mještanima te općine pronalazak ruda, među kojima je i zlato, nije nepoznanica.

Objasnio je kako su i ranija istraživanja pokazala iste rezultate kao ona koja su rađena pod palicom australske kompanije, a to je da, uz cink, barut i olovo, u tim rudnicima ima i plemenitih metala. Marošević je tada podsjetio kako tvrtka “Adriatic Metals” u ovoj godini u istraživanja rude u Varešu ulaže 20 milijuna maraka.

Smatra kako postoji razlog za optimizam jer ne bi se ulagalo novac da ne postoji osnova za to.

– Kompanija je izdvojila 20 milijuna maraka koje mora potrošiti na istražne radnje. Vrijednost istražnoga postupka daje nadu jer se novac ne ulaže, a da nema osnove za to. Nadamo se kako će Vareš postati jako rudarsko središte. Poznavatelji kažu kako je ovo megaprojekt za BiH. Možemo samo zamisliti što će to značiti za jedan Vareš koji neće moći odgovoriti potrebama – smatra Marošević.

Ako istraživanja urode plodom, Vareš bi mogao osigurati tisuće radnih mjesta.