U organizaciji Matice hrvatska Tomislavgrad večeras je u dvorani Skupštine HBŽ-a predstavljena knjiga “Duvanjska djeca – zagrebački starci”. Autor knjige je Šujičanin Jure Šimić rodom iz Galečića koji dugi niz godina živi u Zagrebu.

Prvi dio autorove knjige tematski se dotiče manje poznatih Duvnjaka koji su rođeni  u duvanjskome kraju a odrasli su u Zagrebu (Nikola Papić, Ilija Milić, Ivan Pačar, Mate Papić, Mian Todorić – Mito, Drago Baković, Mijo Stišić, Ile Baković, Petar Mamić, Ante Letica).

Autor slikom, pjesmom i pričom progovara i o rodnome Galečiću, majci, sv. Anti ali i ljepotama duvanjskoga kraja.

U drugome pak djelu knjige autor bez zadrške govori o osobnoj problematici ratnoga puta i navodno počinjenoga ratnog zločina.

Podsjetimo, Šimić je osumnjičen za ratni zločin i protiv njega se već 20 godina vodi sudski postupak. Dobio je oslobađajuću presudu na prvostupanjskome županijskom sudu u Rijeci, ali se na presudu žalilo Državno odvjetništvo te Šimić već četiri godine čeka presudu Vrhovnog suda RH nadajući se oslobađajućoj presudi.

U ime organizatora promocije knjige, nazočne je pozdravio predsjednik Matice hrvatske, Mate Kelava, a potom su se obratili predstavljači Stipan Gojević koji je uvodno predstavio ovu knjigu; Petar Mamić Grgo, lektor; fra Gabrijel Mioč, urednik Naših ognjišta; Mijo Tokić, te autor Jure Šimić.

Uz Mateju Rožanković Dilber, voditeljicu folklornog ansambla Matice hrvatske moderator je bio iIle Baković Ceta.

Večer je dodatno izvedbom dviju domoljubnih pjesama uveličao i pjevački zbor Matice hrvatske pod vodstvom profesorice Karle Radoš.

Događaj je privukao brojnu publiku.

Tomislavcity/mandino-selo.com

Napomena: Tonski zapis s promocije možete poslušati na portalu mandino-selo.com