Foto: Tomislavcity

Večeras je u Tomislavgradu održano predstavljanje knjige Bijeli put – put čovjekoljublja 1994. autora dr. Davora Kolende koji vjeruje da je nakon 30 godina vrijeme da se sazna sva istina o Domovinskome ratu, stoga je htio ispričati priču o iskazu ljudskosti u najmračnijim trenutcima koje čovjek može proživljavati – trenutcima rata.

Na predstavljanju je o knjizi govorio prim. dr. Vlado Tabak koji je bio jedna od centralnih figura bolnice u Novoj Biloj. Istaknuo je da knjiga ne govori samo o političkoj strani provedbe Washinghtonskoga sporazuma i Projekta Bijeloga puta, nego i o malim gestama čovječnosti koje ostaju zapamćene iz tih ratnih vremena.

Foto: Tomislavcity

O knjizi je govorio i ratni gradonačelnik Tomislavgrada Mijo Tokić koji je posebno ukazao na ulogu naših građana u inicijativi Bijeloga puta istaknuvši pokojnoga dr. Ivana Bagarića.

Sam autor naposljetku je istaknuo razloge pisanja knjige:

“Oduvijek samo branimo svoje, ništa nam tuđe nije trebalo. Stoga je vrijeme da se sazna istina, i samo istina, o onome što se radilo nama.”

Projekt Bijeloga puta koji je manje poznat današnjim generacijama posebno je vezan uz građane Tomislavgrada, stoga je za uvid u istinu dobro upoznati se s pokretačima Projekta, voditeljima konvoja i s onima koji su davali ideje za humanitarne i socijalne programe.

Povijesna humanitarna akcija “Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu” spasila je Hrvate iz Srednje Bosne konvojem od stotinjak kamiona, koji je iz Zagreba krenuo 10. prosinca 1993. Deset dana kasnije dopremljena je hrana i lijekovi, što se smatra presudnim trenutkom za njihov opstanak. Kao idejne začetnike Projekta večerašnji su predstavljači naveli Slobodana Langa i Ivana Bagarića.

Predstavljanje knjige organizirali su Matica hrvatska Tomislavgrad, Udruga “Bijeli Put” Zagreb i Sveučilište Hercegovina, a sva darovana sredstva bit će proslijeđena za izgradnju monumentalnoga spomenika za sve Hrvate iz BiH, kod bolnice u Novoj Biloj.

Helena Lučić/Tomislavcity