Foto: biskupija-mostar.ba

Novi banjolučki biskup don Željko Majić bit će zaređen u subotu, a taj će obred tijekom euharistijskog slavlja u katedrali Sv. Bonaventure predvoditi vrhbosanski nadbiskup Tomo Vukšić, prenosi Hina.

Papa Franjo u prosincu je prihvatio odreknuće, odnosno zahtjev za umirovljenjem, dugogodišnjeg banjolučkog biskupa Franje Komarice (78) te je novim biskupom imenovao Željka Majića, svećenika Mostarsko-duvanjske biskupije. Majić (61) je rođen u Drinovcima, kod Gruda u Hercegovini, a za svećenika je zaređen u Mostaru 1988. godine.

Uz službu u različitim župama bio je i vikarom Mostarske biskupije te ravnatelj biskupijskog Caritasa.

Franjo Komarica bio je banjolučkim biskupom još od 1989. i sa svojim je vjernicima proveo cijelo ratno razdoblje, a nakon rata uporno se zalagao za povratak prognanih katolika, koji su u najvećem broju Hrvati.

S područja Banjolučke biskupije, prema dostupnim podacima, protjerano je 80 posto od oko 120 tisuća vjernika, koliko ih je tamo bilo uoči rata u BiH 1992. Samo Banja Luka i okolica prije rata imali su više od 30 tisuća vjernika, a prema statističkim podacima s kraja 2022. na tome području sada ima svega 1500 vjernika.